Najveće greške pri kupnji automobila

Auto 10. ožu 201610:10 > 10:33
Izvor: Branka Todorović

Visoke cijene automobila u Hrvatskoj nisu jedina prepreka za izbor pravog automobila. Nedostatak informacija i znanja po pravilu vode do pogrešnog modela.

Oslanjanje na “iskustvo” lokalnih majstora koji su u tijeku sa događanjima koliko je i vaša stara majka upućena u prednosti pojedinih računalnih operativnih sustava, obično je prva, ali ne i najmanje tragična greška. Ulaganje životne ušteđevine u automobil koji ne ispunjava ni djelić vaših potreba strašan je scenarij. Zato biste se trebali pobrinuti da izbjegnete najčešće zablude kojima obično podliježu hrvatski kupci.

Novi ili polovan: vječita je dilema koja muči sve kupce. Kupovinom automobila troškovi tek počinju, zbog čega rabljeni često nije najracionalnije rješenje.  Izbor boje nije tako važan, ali izbor karoserije, motora i opreme jest! Najbolji automobil u klasi nije uvijek i najbolji izbor.

Prilikom kupovine vozila dobro je razmišljati i o daljoj prodaji. Ovo ipak ne treba biti presudan faktor pri odabiru, jer se situacija na tržištu za nekoliko godina može značajno promijeniti. Dizelaš ne mora biti mudrija kupovina od izbora benzinca – naprotiv. Slabiji motor ne znači automatski i manju potrošnju: snažniji motor je tijekom eksploatacije u prosjeku bio manje opterećen, što mu daje veće šanse za duži životni vijek.

 1.  Polovnjak nije uvijek racionalnija kupovina od novog automobila

U Hrvatskoj je mnogo kupaca koji za cifru od 70.000 kuna do 100.000 kuna radije biraju rabljeni nego novi automobil, vodeći se činjenicom da novi automobil već poslije prve godine može izgubiti i do 20% od svoje početne cijene. Pritom često zaboravljaju da polovan automobil sa preko 100.000 km nije u “cvijetu mladosti” i da ga nije jeftino održavati. Dakle, ovaj proračun nije baš tako jednostavan kao što se to na prvi pogled može učiniti.

2. Novi automobil može biti neisplativa investicija

Veliki broj kupaca zbog straha od kupovine “mačka u vreći”, odnosno polovnjaka, bira novi automobil iako planira godišnje prijeći manje od 15.000 km. Ukoliko imate običaj mijenjati automobil svake tri do četiri godine, ova kombinacija s malom prosječnom godišnjom kilometražom i kupovinom novog automobila jako je skup hobi ili, narodski rečeno, bacanje novca. U ovom slučaju, izbor očuvanog polovnjaka starog pet do šest godina predstavlja daleko razumnije i isplativije rješenje.

3. Odredite koliko vam veliki automobil treba

Ing. Nebojša Atanacković ističe da kupci prave velike greške prilikom izbora karoserije i veličine automobila. Kupovina džipa s kojim nikada nećete sići s asfalta ili otići barem na zimovanje svakako je skup i pogrešan izbor. Ukoliko izaberete veći automobil nego što vam je potrebno, kao što je limuzina sa snažnim agregatom, ubrzo ćete shvatiti da vam se nimalo ne sviđaju troškovi održavanja, a o problemima pri parkiranju i u gradskoj vožnji da se i ne govori. Stoga treba dobro odrediti prioritete, jer brži i skuplji automobil nije uvijek i najbolji.

4. Pobjednik usporednog testa nije uvijek automobil za vas

U želji da se informira, kupac često posegne za stručnim magazinima koji objavljuju detaljne usporedne analize modela, s beskrajnim tablicama i ocjenama koje ne moraju uvijek biti objektivne. Bodovanja pojedinih karakteristika automobila često se ne poklapaju sa vašim zahtjevima i prioritetima, zbog čega svaku osobinu treba analizirati zasebno. Ukoliko su vam dobra pouzdanost i udobno oslanjanje najvažniji, zanemarite činjenicu što je dotični model možda tek treći ili četvrti po konačnom rejtingu.

5. Ne kupujte automobil za koji ne postoji servis

Prilikom izbora marke i modela automobila najvažnije je da obratite pažnju na servisnu pokrivenost. Uvijek treba dati prednost brendovima koji imaju servise u svim krajevima zemlje, kao i popularnim modelima za koje uvijek ima dijelova. Mnogo je lakše održavati Opel Astru G ili H od Frontere, koja je kod nas gotovo ekskluzivna. Kupovina slabo zastupljenih automobila kao što su Subaru, Daihatsu ili Isuzu može se pretvoriti u pravu noćnu moru. Kad dođe do prvog ozbiljnijeg kvara, po pravilu je već kasno, jer novac više nije kod vas.

6. Benzinac može biti bolja, a jeftinija kupovina od dizelaša

Suvremeni common-rail i TDI (PD) agregati su štedljivi, snažni, elastični i u prosjeku superiorniji u odnosu na slične, ali jeftinije benzinske motore. Međutim, odlične performanse nisu svima najvažnije. Osim toga, ukoliko godišnje prelazite manje od 20.000 km, i neki štedljiviji benzinac može podmiriti vaše želje za ekonomičnom vožnjom, jer su moderni dizelaši u prosjeku skuplji za održavanje od benzinaca, ali i osjetljiviji na kvalitetu goriva.

Peugeot Hrvatska

 Turbina strada znatno prije motora, a remont može koštati mnogo, tako da je kod polovnjaka znatno sigurnije odabrati automobil sa benzinskim motorom, koji prosječno ima manje kilometara iza sebe. Kod kupovine novog automobila može vrijediti obrnuto, pod uvjetom da godišnje prelazite puno kilometara. Zbog svega ovog, dilema dizelaš ili benzinac vrlo često može biti vrlo teška i komplicirana za konačnu odluku, jer je uključeno mnogo faktora. Zaključak: ishitreni odabir turbo dizelaša može biti skupa greška!

7. Prilikom kupovine novog automobila, često vas samo 10.000 kuna dijeli od osjetno boljeg modela

Naši kupci imaju najveći problem pri izboru modela i motora, jer su vrlo slabo i pogrešno informirani. Često se događa da osjetno bolji automobil bude skuplji samo 10.000 kuna od izabranog, ali nepoznavanje tehnike i osnovnih karakteristika vozila čini nepremostivu prepreku vozačima u Srbiji. Lijenost naših kupaca također ih mnogo košta: ukoliko bi uložili malo više napora i obišli nekoliko autosalona više, mogli bi sebi uštedjeti mnogo novca na eventualnom popustu, a automobil dobiti odmah i bez čekanja.

8. Izbor motora i opreme nemojte shvatiti olako

Zbog štednje, i još više zbog neznanja, mnogi kupci biraju osnovni, najslabiji motor koji pruža skromne performanse i pritom je zbog stalnog naprezanja kraćeg životnog vijeka od većeg i snažnijeg agregata, za koji ponekad treba doplatiti manje od 1.000 €. Kupovina modela bez klima-uređaja znači napornu dalju prodaju, dok je odbijanje doplate za ABS ili bočne zračne jastuke jako neodgovorna i ozbiljna greška, kao i uskraćivanje sigurnosti vašoj obitelji.

9. Neotkrivene mane kod rabljenog auta mogu predstavljati kobnu grešku

Ing.Nebojša Atanacković na osnovu svog velikog iskustva tvrdi da je dobro skrivene mane na automobilu ponekad veoma teško uočiti. Kad kupujete auto iz druge ruke, nikada nemojte žuriti, već obavite detaljnu provjeru u servisu: može se dogoditi da je odabrano vozilo preživjelo tešku kalvariju ili čak nema adekvatne papire.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.