15 stvari koje morate uvijek imati u svojem automobilu

Auto 20. svi 201909:52 > 10:03
Izvor: Pexels (ilustracija)

Što ako vam se dogodi neka nenadana situacija u prometu? Ono što imate u vašem automobilu može vam spasiti život

Najjednostavnije rješenje i ono najočitije je pozvati asistenciju. Ali možda će i njima trebati izvjesno vrijeme da vam dođu pomoći, pa dok važete što vam je učiniti, savjetujemo vam da bez obzira idete li na put izvan grada ili se vozite u njemu uvijek imate ove stvari u svom automobilu. One vam mogu pomoći da nastavite putovanje, a možda vam čak i spasiti život, piše Tportal. 

1) Kutija s prvom pomoći

Iako je ona odavno obvezna u vašem automobilu, nerijetko je u lošem stanju ili ste nešto već ‘posudili’ iz nje. Ne žalite novac i potrudite se da ona bude uvijek u besprijekornom stanju. O njoj ovisi vaš ili život nekog drugog. 

SAZNAJTE VIŠE

 2) Rezervni kotač i pripadajući alat

I on je u najvećem broju slučajeva prisutan u vašem automobilu, no u kakvom je stanju? Bez obzira radi li se o klasičnoj dimenziji kotača ili onom samo za vožnju do prvog vulkanizera, svejedno je; oba moraju biti napunjena zrakom pod pravilnim pritiskom. Neki automobili imaju tzv. run flat gume te s njima možete u slučaju probijanja doći do vulkanizera ili servisne radionice i zamijeniti oštećenu gumu bez demontiranja s vašeg vozila u trenutku probijanja.

No ako niste te sreće, morate sami promijeniti oštećeni kotač, a za to će vam biti potreban pripadajući alat – dizalica i ključ za odvrtanje i zatezanje matice ili vijka kotača. Ove dvije stvari ne bismo nikako odvajali jer su one direktno vezane jedna uz drugu. Provjerite imate li sve potrebno za tu vrstu slučajeva.

3) Zračna pumpa i mjerač pritiska zraka

Ovo dvoje je zgodno imati, ali to će vam pomoći samo u slučaju da jedna ili više guma na vašem automobilu pušta zrak. Pumpom periodički dopunite zrak u gumi koja pušta da biste se mogli dovesti do benzinske postaje na dopunjavanje zraka kompresorom ili sasvim sigurno do jedinog rješenja – do vulkanizera koji će vam zakrpati ili montirati novu gumu na vašu felgu. Pumpe mogu biti ručne ili maleni prijenosni električni kompresori zraka koji koriste struju iz utičnice u vašem automobilu.

4) Trokut za upozorenje i sigurnosni reflektirajući prsluk

Kada vaš automobil nenadano stane na cesti, ove dvije stvari će vam sigurno trebati. Trokut postavite iza vozila na sigurnoj udaljenosti kako biste upozorili vozače koji bi mogli naići na vaš zaustavljeni automobil. Uz to, kada izađete iz automobila, svakako navucite na sebe reflektirajući prsluk da budete vidljivi ostalim sudionicima u prometu. Ove dvije stvari su još važnije u slučaju smanjene vidljivosti, odnosno noću, kada pada kiša, snijeg ili kada je magla. Ne bi bilo loše kada biste imali još koji reflektirajući prsluk za vaše suputnike.

5) Set rezervnih žarulja

I ovo je dio obvezne opreme automobila, ali treba voditi računa o tome odgovara li set žarulja koji imate tipu žarulja u automobilu. Najčešća je greška u tome da se vodi malo računa o tome imate li H4 ili H7 u rezervnom setu, a vaš automobil u prednjim svjetlima ima onaj drugi tip koji se, eto, ne nalazi u njemu.

Današnji automobili imaju već standardno LED svjetla ili ksenonske žarulje. U tom slučaju ova rješenja su trajnija i mijenjaju ih uglavnom profesionalci u ovlaštenim servisima. Za tu priliku teško da ćete imati set rezervnih žarulja.

6) Kablovi za paljenje

Ovo je uobičajeno obvezna stvar koju imaju vlasnici starijih automobila, a u Hrvatskoj, s obzirom na stari vozni park, njih nije malo. Neka ti kablovi budu profesionalnije izvedbe i kvalitete, da ih ne biste ‘rastopili’ malo jačom strujom. Naravno, za njihovo pravilno funkcioniranje trebate još nešto – drugi automobil koji će vam biti spreman posuditi struju sa svog akumulatora.

7) Aparat za gašenje požara

Ovo je sasvim dobrodošao aparat koji vam može pomoći u slučaju požara u automobilu, ali i kako biste eventualno mogli pomoći nekom drugom na cesti. Komercijalna vozila imaju ih kao obveznu opremu, ali vlasnici osobnih automobila ne moraju ih imati u svom vozilu. Aparati za gašenje nisu skupi, no imaju vijek trajanja i morate ih periodički provjeravati ili atestirati.

8) Uže ili traka za vuču

Stane li vaš automobil zbog kvara ili zbog uvjeta na cesti ostanete zaglibljeni, uže ili traka za vuču sasvim će vam dobro doći. I u tom slučaju morate imati pomoć još nekog vozila, koje će vas povući iz pat pozicije.

9) Radne rukavice, baterijska lampa i sl.

Nitko nema tako izdržljive prste na rukama, odnosno šake da mu radne rukavice ne bi pomogle bilo da treba rukovati dizalicom kada mijenja probijenu gumu ili pokušava riješiti neki drugi mehanički problem na automobilu. No da biste bolje vidjeli određene dijelove vašeg automobila, bez obzira je li dan ili noć, baterijska lampa uvijek dobro dođe, naročito ako je napunjena!

Ovo su još neke sitnice koje vam dobro dođu: krpa ili ‘štraca’ za brisanje ruku poslije rada na automobilu te pasta za suho pranje ruku, odnosno vlažne maramice.

10) Izdržljiva ljepljiva traka i plastične vezice i sl.

U velikom broju slučajeva popularna duck tape izuzetno efikasno rješava probleme na vašem vozilu, bilo da je riječ o puknutom staklu ili odvojenom dijelu blatobrana. Plastične vezice također! One su jednostavno sjajno rješenje za brojne probleme povezivosti.

Uz ove dvije stvari ne bi bilo loše da imate i izdržljivu najlonsku plahtu, kojom biste mogli prekriti oštećeni dio vašeg automobila, bilo da se radi o prozoru ili nečem drugom.

11) Deka

 Deka vam može pomoći da se ili podvučete pod automobil ili da možete sjesti na nju dok čekate pomoć, ali i da u slučaju prometne nesreće utoplite mogućeg ranjenika. Niti neka toplija stara jakna neće biti naodmet.

12) Alat ili izdržljivi multitool alat

Ovo je jedna od stvari koja sasvim sigurno pomaže u ovakvim slučajevima, pod uvjetom da se znate služiti njime! Ali bez obzira na taj mali preduvjet, alat u vašem automobilu pomoći će iako mu niste vični – možda će pomoći nekome tko vam priskoči u pomoć, a zna se služiti njime. Uvijek je zgodno imati nož, malo veći čekić i, ako je moguće, neku jaču željeznu polugu te svakako omanju lopatu. 

13) Priručnik o vašem automobilu

Ovo je vrlo podcijenjena stvarčica, ali u njemu se nalaze korisni savjeti – ‘što ako…’! U njemu se nalaze i bitne informacije o npr. vrsti ulja koje koristi vaš motor, vrsti goriva – ako ne znate, tipu žarulja, rasporedu osigurača i koji se za što koristi, procedura mijenjanja kotača ili kako vući vaše vozilo ako imate npr. automatski mjenjač – morate ga obvezno ubaciti u položaj N (neutral). U njemu se nalaze i upute za pojedine sustave funkcioniranja vašeg automobila. Za one koji malo više znaju mehaniku automobila uvijek je dobrodošao i profesionalni priručnik za servisere.

14) Vreća pijeska

Ako zaglibite na ledu daleko od bilo kakve pomoći? Mačji pijesak ili bilo kakav pijesak, ako se ubaci pod pogonske kotače, čini čuda. Osim toga, ako iz vašeg automobila curi ulje ili neka druga masna tekućina, ona predstavlja potencijalnu opasnost za druge vozače. Nemojte biti lijeni – pospite cestu iza svog ‘nereda’.

15) Geografska karta

U današnje digitalno doba svi smo ovisni o ‘signalu’, ali što ako ste daleko od mreže? Geografska karta jako dobro može poslužiti da odredite koliko ste udaljeni od najbliže civilizacije i eventualne pomoći.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.