Ako svoj automobil date drugoj osobi na korištenje, možete platiti visoke kazne

Auto 01. svi 202213:29
Izvor: Pexels

Ako svoj automobil date drugoj osobi na korištenje, u nekim slučajevima možete platiti visoke kazne. Zakon traži da temeljito izvršite analizu vozačkog statusa i svojstva osobe kojoj vozilo povjeravate. Traži li tko na posudbu vaše vozilo, a vi baš nemate srca odbiti ga, zatražite ga za svoje dobro, da izvadi “vozačku” na sunce. Krene li se zgražati i sablažnjavati, sačuvajte hladnokrvnost i naglasite da vam to zakon nalaže.

Zakon o sigurnosti prometa na cestama kristalno jasno i dostupno svima propisuje novčanu kaznu od 3000 do 7000 kuna za vlasnika vozila koji vozilo da na upravljanje osobi za koju je mogao ili morao znati da nema pravo upravljati vozilom: upravlja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, za vrijeme dok joj je izrečena sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom ili mjera opreza privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili je isključena iz prometa, nema upisanu odgovarajuću kategoriju, upravlja vozilom bez pomagala ili ne postupa po uvjetima i ograničenjima navedenim u vozačkoj dozvoli, kojoj je vozačka dozvola oduzeta ili ukinuta, osobi za koju se na temelju njezina ponašanja može zaključiti da je pod utjecajem droga ili lijekova ili koja u krvi ima nedozvoljenu količinu alkohola ili je pod vidnim utjecajem alkohola ili je u tolikoj mjeri umorna ili bolesna da nije u stanju na siguran način upravljati vozilom.

Kako provjeriti informacije?

Kako ćete vi odraditi tu provjeru? Web stranica MUP-a ima rubriku kutak za vozače ili provjera statusa vozačke dozvole. Utipkajte broj vozačke i otvorit će vam se sve što bi trebalo znati. Nakon toga se orijentirajte na kontrolu daha i pitanje je li se konzumirao kakav alkohol, droge, lijekovi i osjeća li se umorno ili bolesno, gdje su naočale, gdje su leće, a nakon toga još razmislite nekoliko minuta, dajte si vremena. Možda “molitelj” vozila i odustane od svoje nakane tražiti vas vozilo kad ga podvrgnute tako temeljitoj provjeri.

VEZANA VIJEST

Sudska praksa iznijela je stav kako iz citirane zakonske odredbe jasno proizlazi kako se ovaj prekršaj čini s namjerom kao oblikom krivnje te da je obveza vlasnika vozila, odnosno osobe kojoj je vozilo povjereno da prije nego što se vozilo da na upravljanje drugom provjeri ima li ta osoba pravo upravljati (tj. provjeri sve ono gore navedeno), odnosno ima li zapreka za upravljanje, piše Revija HAK.

Ako vas se tereti za ovo djelo bitno je utvrditi jeste li vi vozilo baš svojom voljom povjerili osobi koja nije imala pravo upravljati tim vozilom ili je bila pod utjecajem droga, alkohola, lijekova ili je, naprotiv, ona sama uzela ključeve vozila bez vašega znanja. Mora se, naime, raditi o namjeri kao obliku krivnje, a za osuđujuću presudu potrebno je s potpunom izvjesnošću utvrditi da je okrivljenik počinio prekršaj koji mu se stavlja na teret. Odluka o prekršajnoj odgovornosti može se temeljiti samo na činjenici koja je nedvojbeno dokazana. Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske (Pž-6796/13) tu nema dvojbi.

Kolike su kazne?

Osim toga, vi kao vlasnik vozila odgovorni ste da vaše vozilo bude propisno pokriveno obaveznim osiguranjem, ali i urednom registracijom. Znači, valjana polica obveznog auto osiguranja i valjana prometna dozvola. Bez toga nema na cestu.

VEZANA VIJEST

Ako nemate za osiguranje, ako nemate za registraciju, znate što vam je činiti – odjavite vozilo. Naime, Zakon o obveznim osiguranjima u prometu je decidiran prema neosiguranim vozilima, preciznije njihovim vlasnicima. Ako imate neosigurano vozilo u garaži, a netko vaš ili manje vaš odluči se njime poslužiti, uvalit će vas u značajnu financijsku gabulu. Sudovi tu nisu blagonakloni. Novčanom kaznom u iznosu od 5000 do 50.000 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba ako kao vlasnik vozila prije uporabe vozila u prometu ne sklopi ugovor o osiguranju te ga ne obnavlja.

Dok je vozilo u prometu, naime, vlasnik prijevoznog sredstva dužan je za obvezna osiguranja prije uporabe prijevoznog sredstva u prometu sklopiti ugovor o osiguranju te ga obnavljati sve dok je prijevozno sredstvo u prometu.

Neosigurano vozilo je velika opasnost

Za ostvarenje prekršaja iz čl. 65. St. 1. Zakona o obveznim osiguranjima u prometu nije odlučno koristi li se vozilo uz znanje vlasnika vozila ili bez njegova znanja, nego je bitno da je vozilo zatečeno u prometu na cesti prije zaključenja ugovora o obveznom osiguranju u prometu. Okrivljenik kao vlasnik vozila za koje nije sklopljen ugovor o obveznom osiguranju u prometu bio je dužan osigurati da to vozilo ne sudjeluju u prometu. Razlog zbog kojih okrivljenik nije sklopio ugovor o osiguranju predmetnog vozila nikako ne isključuje obvezu okrivljenika da poduzme sve potrebne radnje kako bi osigurao da to vozilo ne bi sudjelovalo u prometu, piše Revija HAK.

Ako vi imate neosigurano vozilo i baš date drugoj osobi ključeve tog vozila, neovisno o činjenici što ne znate da će baš ta osoba doista i upravljati takvim neosiguranim vozilom na cesti, tu sud ima čistu situaciju – krivi ste. Okolnost što vi niste znali da je osoba kojoj ste dali ključeve neosiguranog vozila upravljala kritične zgode vozilom ne oslobađa vas odgovornosti. Davanjem ključeva vozila drugoj osobi, toj osobi je omogućeno upravljanje vozilom. “Kad jedna osoba dade drugoj osobi ključ vozila što se drugo može očekivati, nego da on to vozilo i vozi. Davanjem ključeva vozila za koje nije sklopio ugovor o osiguranju drugoj osobi, vlasnik takvog vozila odgovoran je za stavljanje u promet takvog vozila!”, Visoki prekršajni sud Gž-3149/10 od 24. 1. 2013.

Neosigurano vozilo je velika opasnost. Očito mami one u potrebi da se njime koriste, a vi kao vlasnik dužni ste učiniti doista sve da se to ne dogodi.

Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar