Audi ostvario rekordnu prodaju u prvoj polovini godine, oprezan u vezi druge

Auto 30. srp 202111:32
Izvor: Pixabay

Njemački proizvođač luksuznih automobila Audi ostvario je rekordnu prodaju vozila u prvoj polovini godine, ali upozorava da bi uska grla u isporuci poluvodiča i povećani troškovi sirovina mogli pritisnuti rezultate u drugom polugodištu.

Ta Volkswagenova podružnica isporučila je u prvih šest mjeseci 982 tisuće vozila i ostvarila 29,2 milijarde eura prihoda od prodaje, što je za 43 posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Dobit prije poreza iznosila je 3,87 milijardi eura.

Glavni financijski direktor Juergen Rittersberger rekao da unatoč optimizmu za drugo polugodište, ne očekuje da će rezultati biti tako dobri.

Marža u prometu je dosegnula 10,7 posto i bila u gornjem dijelu ciljanog raspona. Tvrtka je to pripisala snažnim prodajnim podacima, budući da je mogla realizirati dobre cijene i pozitivne učinke osiguranja zaliha sirovina.

Rittersberger u cijeloj godini očekuje maržu u prometu između 7 i 9 posto.

Zalihe poluvodiča smanjene su u vlasništvu tvrtke, a proizvodnja bi mogla biti zaustavljena u kolovozu i rujnu, procjenjuje financijski direktor kompanije sa sjedištem u Ingolstadtu. Tvrtka do kraja godine neće moći nadoknaditi sve gubitke u proizvodnji nastale u prvoj polovini godine, priopćio je.

“U drugoj polovini više nećemo vidjeti pozitivne učinke osiguranja zaliha sirovina”, rekao je Rittersberger, ocjenjujući stanje “izazovnim”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar