Automobilska industrija očekuje rast prodaje sljedeće godine

Auto 26. ruj 202210:47
Izvor: N1 / Ilustracija

Automobilska industrija profitira od visokih cijena automobila, a tijekom sljedeće godine očekuje se povećanje prodaje od 7,5 posto, objavila je konzultantska kuća Horváth na temelju istraživanja koje je provela.

Automobilska industrija optimistično gleda prema 2023. godini u kojoj se očekuje značajan rast prodaje, kaže se u priopćenju spomenutog konzultanta, uz dodatak kako menadžeri iz auto sektora procjenjuju da će rast prodaje u idućoj godini biti veći od prosjeka drugih industrija i kretat će se oko 7,5 posto. Istraživanje je provedeno u 18 zemalja, uključujući Hrvatsku.

vezana vijest

Maria Boldor iz konzultantske kuće Horváth ukazuje na optimizam zbog visoke potražnje za svim vrstama vozila i novim i rabljenim.

“Ukoliko se uska grla u dobavnim lancima smanje, realno je očekivati visok rast prodaje u idućoj 2023. godini od 7,5 posto. Međutim, bez obzira na sve poteškoće, proizvođači vozila i ove godine ostvaruju visok profit zbog viših prodajnih cijena’, istaknula je Boldor.

Automobilska industrija ubrzano se oporavila nakon pandemije, pa je već 2021. godine zabilježen iznadprosječni rast prodaje od 15,5 posto. Nastavak takvog strelovitog rasta onemogućili su problemi u dobavnim lancima, no povećanje cijena automobila omogućilo je industriji relativno lagodnu poziciju.

“Nedostatak materijala, posebno poluvodiča, negativno utječe na prodaju, pa se u ovoj godini očekuje rast prodaje od tek pet posto, što je osjetno niže u odnosu na ostale industrijske sektore”, navela je Boldor.

Zbog svega toga optimizacija troškova, ali i prihoda ostaje visoko na listi prioriteta menadžera u automobilskoj industriji, koji nastavljaju ubrzani rad na digitalnoj transformaciji, ekološkoj održivosti i e-mobilnosti, kaže se u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar