Europska unija pooštrava testove emisija za hibridne automobile

Auto 07. velj 202209:51
N1, Ilustracija

Europska unija planira pooštriti testove emisija ugljičnog dioksida iz plug-in hibridnih automobila, rekla su dva izvora upoznata s tim, nakon kritika da trenutni testovi daju rezultate do četiri puta ispod stvarnih emisija.

Nova metodologija mogla bi značiti da će neki proizvođači automobila, koji su 2021. prodali gotovo isto toliko plug-in hibrida u Europi koliko i akumulatorsko-električnih vozila (BEV), morati prodati više BEV-ova kako bi ispunili ciljeve EU-a o emisijama i izbjegli velike kazne.

Revidirani test vjerojatno će se primjenjivati ​​od 2025. godine, rekli su izvori.

Podaci s mjerača potrošnje goriva – koji prema zakonu EU-a moraju biti ugrađeni u nove automobile od 2021. – bit će uključeni u test. To će pokazati realniju sliku o tome koliko se hibridni automobili još uvijek oslanjaju na svoje motore s unutarnjim izgaranjem u odnosu na električnu bateriju.

Promjenu testa kako bi se bolje mjerile stvarne emisije podupiru ekološke skupine, koje upozoravaju da plug-in hibridi nisu tako zeleni kao što se misli, te da ih prilikom osmišljavanja politike za poticanje elektrifikacije ne bi trebalo tretirati jednako kao akumulatorsko-električna vozila.

Stvarnost protiv teorije

Proizvođači automobila, koji još uvijek obnavljaju imidž nakon “skandala dieselgate” iz 2015. u kojem su neki koristili ilegalni softver za varanje na testovima emisija, često objavljuju rezultate svojih testova emisija na početku godine. Službene podatke Europska komisija objavljuje tek kasnije.

Volkswagen, Mercedes-Benz, BMW i Renault objavili su da su ispunili svoje ciljeve za 2021., potkrijepljeni rekordnom prodajom električnih vozila.

Proizvođači automobila plaćaju inspektorima da nadziru provođenje standardiziranog “WLTP” testa za sve svoje tipove vozila – od motora s unutarnjim izgaranjem preko hibridnih do akumulatorskih električnih. To se radi u njihovim laboratorijima, kako bi se došlo do pokazatelja prosječne emisije ugljičnog dioksida po kilometru.

Ciljevi za 2021. bili su oko 95 grama ugljikova dioksida po kilometru.

Proces WLTP testiranja osmišljen je na temelju stvarnih podataka o tome kako i gdje ljudi voze, od udaljenosti i brzine do vrste ceste, pri čemu je zabilježeno značajno poboljšanje u odnosu na prethodni test koji se temeljio isključivo na teorijskim modelima.

No, studije stručnjaka za okoliš kao što je Međunarodno vijeće za čisti transport (ICCT) pokazuju da je WLTP test daleko od stvarnosti, posebno za hibridne automobile, koji se oslanjaju na motor s unutarnjim izgaranjem otprilike dvostruko više nego što pokazuju rezultati testa.

ICCT upozorava da se plug-in hibridi rjeđe pune strujom i imaju kraći potpuno električni domet nego što test pretpostavlja. Odstupanje u stvarnom svijetu još je veće za službene automobile, vjerojatno zato što vozači imaju manje poticaja za električno punjenje – što je jeftinija opcija od točenja goriva – jer sami ne plaćaju gorivo.

Iako je EU izglasao da proizvođači automobila od 2021. moraju ugraditi mjerače potrošnje goriva u svoje automobile, još nije bilo jasno hoće li ti podaci biti uključeni u testove emisije.

“Emisije i dalje padaju svake godine, a to je pravi uspjeh”, rekao je Peter Mock, glavni direktor ICCT-a za Europu. “Ali veliki problem su hibridi – to je ono što je varljivo.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar