Greenpeace bez šansi na sudu? Tvrde da Volkswagen krši njihove temeljne slobode

Auto 13. sij 202315:38
AFP

Slučaj koji je vodio Greenpeace protiv Volkswagena u kojem se zahtijeva da proizvođač automobila pooštri svoje ciljeve smanjenja ugljika je prihvatljiv, ali je malo vjerojatno da će uspjeti, rekao je njemački okružni sud, a daljnje ročište zakazano je za 31. siječnja.

Troje tužitelja, od čega dvoje šefova njemačkog Greenpeacea i aktivistica za zaštitu okoliša Clara Mayer, tvrde da proizvođač automobila krši njihove temeljne slobode svojim utjecajem na klimatske promjene, prenosi Reuters.

Zahtijevaju da Volkswagen do 2030. prestane s proizvodnjom automobila koji emitiraju fosilna goriva i do tada smanji emisiju ugljika za najmanje 65 posto u odnosu na razinu iz 2018.

Tužbe se oslanjaju na njemačku presudu iz svibnja 2020. da je zemlja prekršila temeljna prava budućih generacija jer ih nije zaštitila od posljedica klimatskih promjena i nizozemsku presudu iz istog mjeseca kojom se naftnoj tvrtki Shell nalaže smanjenje emisija.

Međutim, sud u Braunschweigu rekao je da nije jasno je li njemačka presuda primjenjiva u slučaju između privatnih subjekata.

“Temeljna prava primjenjuju se izravno između građana i države. Ovdje je posebnost da je ovo slučaj privatne osobe protiv privatne tvrtke. Malo je vjerojatno da će tužba uspjeti”, rekao je Bastian Willers, glasnogovornik suda u Braunschweigu.

Okružni sud u Stuttgartu odbacio je sličan slučaj nevladine organizacije Deutsche Umwelthilfe (DUH) protiv Mercedes-Benza, navodeći da još nema opipljivih dokaza o tome kako su postupci proizvođača automobila narušili prava tužitelja. Također je tvrdio da je zakonodavno tijelo, a ne sudovi, odgovorno za zaštitu okoliša.

Nevladina organizacija uložila je žalbu na presudu, što je odvjetnica Greenpeacea, Roda Verheyen, najavila da će njezini klijenti također učiniti ako sud odbaci njihov slučaj kasnije ovog mjeseca.

Još jedan slučaj DUH-a protiv BMW-a u Münchenu je u tijeku, a sljedeće ročište zakazano je za 7. veljače.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

#related-news_2

Komentari

Vaš komentar