Hertz kupuje 100.000 vozila Tesle: Mijenja se cijela paradigma u autoindustriji

Auto 27. lis 202114:26 > 17:59
Izvor: NICOLAS ASFOURI / AFP, Ilustracija

Lider rent-a-car industrije Hertz od Tesle je naručio 100.000 vozila. Poduzetnik Saša Cvetojević, prvi vlasnik Tesle u Hrvatskoj, u N1 Studiju uživo komentirao je narudžbu flote električnih automobila i automobilsku industriju.

“Ovo što je Hertz naručio je samo višnja na šlagu torte. Ljepota poteza je da će sada znatno više ljudi moći isprobati električni automobil i isprobati Teslu i cijeli set usluga koje Tesla nudi uz sam automobil. Hertz je to očito prepoznao kad je naručio. Hertz je lider u rent-a-car idustriji”, kaže Cvetojević i navodi da Tesla ima svjetlu budućnost. Osim toga, vjeruje da će sad kad vide da glavni ide u tom smjeru i druge rent-a-car tvrtke početi razmišljati o električnim automobilima.

N1

Dionice Tesle rastu. “Tesla ulazi u krug kompanija koje su, poput Amazona, pretekle Facebook u jednom trenutku po tržišnoj kapitalizaciji. Govorimo o pet-šest svjetskih tvrtki”, govori.

Što se tiče cijene, ističe kako se ona može promatrati s više aspekata. “Kad se kupuju flote, važniji im je ukupni trošak u određenom peridu trajanja vozila. Flotni kupci razmatraju električna vozila kao opciju. Cijena im sada raste i teško je reći koliko će nešto koštati sutra.”

“Mijenja se cijela paradigma”

Cvetojević ističe da se mijenja cijela paradigma. “Ono što postiže Tesla puno je veće od onog što postiže primjerice Volkswagen. Nije više stvar tehnologije, stvar je i brzine proizvodnje. Oni sami proizvode veći dio i u nestašici čipova prošli su puno bolje, vertikalna integracija omogućuje im da budu fleksibilniji”, pojašnjava.

“Volkswagen je barem shvatio što se dešava i poečo se mijenjati kao grupacija. Pitanje je brzine kojom će uspjeti mijenjati. Oni koji smatraju da će moći nastaviti proizvoditi kao prije stotinu godina, bojim se da će biti u velikim problemima i da će neki i nestati sa scene”, smatra poduzetnik.

Kaže da to što velike tvrtke imaju iskustva u proizvodnji automobila zapravo je nedostatak.

“Puno lakše je naučiti nove stvari nego imati nasljeđe iz prošlosti koje te blokira da usvojiš nove stvari”, zaključuje Saša Cvetojević.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar