Motorna ulja imaju rok trajanja, evo koliko ga dugo možete držati prije upotrebe

Auto 03. stu 202114:002 komentara
Izvor: Unsplash/Ilustracija

Mnogi od nas u garažama čuvamo sve i svašta, nađe se tu stvari koje su nam neophodne, a ne dotaknemo ih godinama. Neki, pak, skladište motorno ulje za automobil, koje su možda kupili povoljno.

Koliko ga dugo možete držati prije nego što ga upotrijebite? U prosjeku je to negdje od tri do pet godina – ovisno o tipu (sintetičko, polusintetičko i mineralno) te aditivima. Ako u ulju ima željeza ili bakra, oksidirat će brže.

Prema pisanju HAK Revije, kad otvorite ulje, poželjno ga je upotrijebiti u šest mjeseci (od otvaranja).

Ulje biste trebali držati u prostoriji izvan dohvata sunčeve svjetlosti čije temperatura ne ide u ekstreme i cijele je godine blizu – sobnoj. Ekstremne temperature utjecat će na sposobnost ulja da efikasno podmazuje motor vozila. Preniske temperature mogle bi utjecati na stvaranje sedimenata u ulju.

Nije pametno koristiti već otvorenu bocu ulja s vremenskim odmakom većim od pola godine. U kontaktu s vlagom ili prašinom ulje može razviti sedimente, odnosno čestice koje se ne mogu otopiti. Prije korištenja ulja bilo bi dobro provjeriti njegovu teksturu i boju, koja bi trebala biti ista kao i onda kad ste otvorili plastičnu bocu i ulijevali ga u motor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar