Ove stvari nikada ne biste trebali ostavljati u automobilu

Auto 15. lip 202207:15
Ingram / Profimedia / ilustracija

Neke stvari ne biste nikada trebali ostavljati u automobilu. Primjerice, ako ostavite čokoladu u vozilu za vrijeme visokih temperatura, rastopit će se i napraviti nered. Neke vrijedne stvari ne treba ostavljati na vidljivo mjesto jer bi mogle privući kradljivce. Takve stvari su očite i svi znamo da ih ne treba držati u automobilu, no evo što nipošto ne biste trebali ostavljati u svom vozilu jer mogu izazvati veliku štetu.

Naočale

Obične naočale za vid ili sunčane naočale nipošto ne biste trebali ostavljati u automobilu za vrijeme visokih temperatura. Ako ih ostavite na nadzornoj ploči, plastika se može otopiti pa naočale mogu biti izobličene, a metalni okviri mogu postati prevrući za dodir.

Lijekovi

Većina lijekova je vrlo osjetljivo na promjene temperatura. Tijekom vrućina, automobil je poput mikrovalne pećnice, pri čemu se toplina zadržava unutar vozila. Tijekom hladnijeg vremenskog razdoblja, vozilo se ponaša kao hladnjak i zadržava hladnoću.

PROČITAJTE JOŠ

Kako bi lijekovi ostali učinkoviti, bitno je čuvati ih na suhom, hladnom mjestu, a to zasigurno nije automobil. Ako pijete neke lijekove svakodnevno i morate ih nositi sa sobom, bolje je držati ih u torbi nego u automobilu.

Elektronika

Zbog temperaturnih promjena elektroniku nipošto ne biste trebali držati u automobilu. Kada automobil ne radi, temperatura unutar njega može drastično varirati i može uzrokovati nepovratna oštećenja na telefonu, prijenosnom računalu, tabletu, fotoaparatu itd.

Plastične boce

Većina moderne prozirne plastike izrađena je od polietilen tereftalata i sadrži BPA (kemikaliju koja plastici daje čvrstoću). Na nižim i sobnim temperaturama BPA je inertan, ali kad se zagrije, BPA može iscuriti iz plastike u tekućinu koju okružuje. Pijenje vode iz plastične boce koja je ostavljena u vrućem automobilu prilično je opasno za vaše zdravlje, jer je BPA povezan s određenim vrstama raka.

Krema za sunčanje

Aktivni sastojci kreme za sunčanje razgrađuju se kada su izloženi toplini, roktrajanja postaje kraći, a učinkovitost se smanjuje, piše Metromile. Uz to, ako zbog vrućine se može otvoriti poklopac na kremi pa ona može iscuriti van i napraviti popriličan nered.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar