Potražnja za automobilima u Europskoj uniji snažno pala u kolovozu

Auto 16. ruj 202112:45
Izvor: Ilustracija/Unplash

Potražnja za novim automobilima u EU snažno je pala u kolovozu, drugi mjesec zaredom, dok se u Hrvatskoj proljetni oporavak protegnuo i na ljeto, pokazali su u četvrtak podaci udruge proizvođača ACEA.

U kolovozu su u 26 zemalja EU-a (bez Malte) registrirana tek 622.993 nova automobila, za 19,1 posto manje u usporedbi s istim lanjskim mjesecom.

U srpnju njihov je broj smanjen za 23,2 posto.

Autosaloni tradicionalno bilježe slabi posjet u ljetnim mjesecima dok je proljeće obilježio oporavak potražnje, ali i niska razina prometa u pandemijskoj 2020. godini, na vrhuncu prvog vala zaraze.

Vodeća europska tržišta bilježila su u kolovozu dvoznamenkasti pad, a najveći je bio u Španjolskoj, gdje je registrirano 28,9 posto manje novih automobila nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Sličan postotni pad bilježila je i Italija, za 27,3 posto, a u skupini je i Njemačka s padom broja registriranih novih automobila za 23 posto.

Najblaži pad bilježila je Francuska, za 15 posto.

Hrvatska je bilježila suprotan trend, uz registriranih 2.815 novih automobila u kolovozu, za 8,3 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. Broj registriranih automobila porastao je tako šesti mjesec zaredom, nakon 9,2-postotnog skoka u srpnju, prema podacima ACEA-e.

Tragovi pandemije

U razdoblju od siječnja do kolovoza broj registriranih novih automobila uvećan je u EU za 11,2 posto, približivši se razini od 6,8 milijuna, pokazalo je ACEA-ino izvješće.

Među vodećim tržištima najsnažnije je porasla potražnja u Italiji, za 30,9 posto. Slijede Francuska i Španjolska s rastom od 12,8 odnosno 12,1 posto.

Najslabije je porastao broj registriranih novih automobila u Njemačkoj, za 2,5 posto.

U Hrvatskoj je u prvih osam ovogodišnjih mjeseci prema podacima ACEA-e registrirano 34.387 novih automobila, za 36,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar