Potražnja za novim automobilima u EU još uvijek daleko od pretpandemijske razine

Auto 19. svi 202112:32
audi, automobili
Izvor: Pixabay

Potražnja za novim automobilima u EU bila je u travnju znatno viša nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, na samom početku pandemije, ali još uvijek zaostaje za pretpandemijskom razinom, pokazalo je u srijedu izvješće ACEA-e.

U travnju je u 26 zemalja EU-a (bez Malte) registrirano 862.226 novih automobila, više nego trostruko više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu, kada su vlade počele uvoditi stroge mjere zatvaranja kako bi suzbile širenje koronavirusa.

Skok tako proizlazi iz niske poredbene osnovice u 2020. godini dok je ukupni broj registriranih automobila još uvijek za 300 tisuća manji nego u travnju 2019., napominju u udruženju europskih proizvođača automobila, .

Potražnja je u travnju bilježila dvoznamenkaste ili čak troznamenkaste stope rasta u mnogim zemljama EU-a. Među glavnim tržištima izdvaja se Italija gdje je bila 34 puta veća nego u istom mjesecu prošle godine.

U Španjolskoj bila je veća 19 puta, pokazuju podaci ACEA-e.

U Francuskoj je gotovo usedmerostručena, a u Njemačkoj gotovo udvostručena.

U usporedbi s travnjem 2019. pala je je 38 posto u Francuskoj, te za 36 odnosno 34 posto u Španjolskoj i Njemačkoj. U Italiji smanjena je za četvrtinu.

U Hrvatskoj je u travnju prema podacima ACEA-e registrirano 4.147 novih automobila, gotovo četiri puta više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu. U odnosu na travanj 2019. njihov je broj manji za 18 posto, pokazuju izvješća ACEA-e.

Skok u prva četiri mjeseca

U razdoblju od siječnja do travnja potražnja je u EU bila veća za četvrtinu nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, uz registrirana 3,4 milijuna novih automobila, a posebno se oporavila u travnju i u ožujku, primjećuju u ACEA-i.

Među vodećim je tržištima najviše poskočila u Italiji i Francuskoj, za 68,4 odnosno za 51,0 posto.

Travanjski su rezultati prvi puta u ovoj godini donijeli Španjolskoj i Njemačkoj pozitivan rezultat, kroz usporedbu prva četiri ovogodišnja mjeseca s istim prošlogodišnjim razdobljem, koja pokazuje 18,8-postotni rast potražnje u Španjolskoj, te 7,8-postotni u Njemačkoj, napominje ACEA.

U Hrvatskoj je u prva četiri ovogodišnja mjeseca registriran 14.621 novi automobil, što je za trećinu više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar