Rusija planira subvencionirati kupnju domaćih električnih vozila

Auto 04. kol 202118:18
Izvor: Pixabay/Ilustracija

Rusija planira subvencionirati kupnju električnih vozila iz domaće proizvodnje kako bi potaknula potražnju i proizvodnju, najavilo je u srijedu rusko ministarstvo gospodarstva.

Korištenje električnih vozila u jednom od najvećih svjetskih proizvođača nafte uvelike zaostaje za Europom, a trenutno se u Rusiji ne proizvodi niti jedan električni automobil. No, ruska vlada ima ambiciozni plan te razmatra davanje fiskalnih poticaja kako bi ojačala taj sektor.

Od procijenjenih ukupno 45 milijuna vozila koja su lani vozila ruskim cestama, svega njih 11.000 je električnih, i to kupljenih uglavnom već korištenih.

Putem subvencija vlada planira pokriti 25 posto kupovne cijene bilo kojeg električnog vozila proizvedenog u Rusiji, do maksimalno 625.000 rublji ili 8.750 dolara, moguće već počekom iduće godine.

Rusija cilja godišnju proizvodnju 220.000 električnih vozila do 2030., a dužnosnici kažu da su neke strane kompanije pokazale interes za proizvodnju u toj zemlji.

Povećano korištenje električnih vozila pomoglo bi Rusiji pri ispunjenju ciljeva smanjivanja štetnih ugljičnih emisija. Rusija se priključila Pariškom sporazumu 2019. i planira smanjiti
do 2030. štetne emisije na razinu 70 posto onih iz 1990-ih.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar