Savjeti uz koje će vam rezervoar goriva dulje trajati

Auto 20. lip 202209:111 komentar
točenje goriva, gorivo, benzinska postaja
Izvor: Pixabay/ilustracija

Cijene goriva u proastu su već mjesecima, a stručnjaci nažalost ne vide da bi se poskupljenja mogla zaustaviti. "S obzirom na to da cijene goriva rastu brzim tempom, važno je ne samo kupovati po najnižim cijenama već i obratiti pažnju na to kako vozite kako bi bili što učinkovitiji", navodi stručnjakinja za proračun Andrea Woroch.

Woroch i drugi stručnjaci naveli su nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da pobvoljšate ekonomičnost automobila i koji će vam pomoći da rezervoar goriva dulje trajati.

Pripazite na brzinu

“Slijedite ograničenje brzine i uštedjet ćete puno na gorivu”, navodi Gerdes. Ako vozite prebrzo, prije ćete mora ići do benzinske postaje i natočiti gorivo.

PROČITAJTE JOŠ

“Potrošnja goriva dostiže vrhunac pri brzini od oko 80 kmh na većini automobila, a zatim opada kako se brzina povećava”, kazala je Ellen Edmonds, menadžerica za odnose s javnošću u AAA. Ona dodaje da smanjenje brzine za 10-15 kmh može povećati uštedu goriva za čak 14%.

Nemojte voziti kada ne trebate

Wayne Gerdes, osnivač CleanMPG.com, kaže da je moto po kojem treba živjeti da ne vozite kada to nije potrebno. On takoeđr predlaže i češće šetanje i vožnju javnim prijevozom ako živite u gradu koji ima tu opciju.

“Najbolji način da smanjite potrošnju goriva jest da vozite manje”, kaže Woroch i dodaje da možete pokušati pronaći nekoga s kim možete dijeliti vožnju.

Planirajte unaprijed

Malo unaprijed planiranje može puno pomoći kada je u pitanju ušteda goriva. To podrazumijeva da unaprijed pogledate rutu kojom ćete se voziti.

PROČITAJTE JOŠ

“Izbjegavajte vrijeme najveće gužve. Kombinirajte zadatke – obavite više zadataka tijekom jedne vožnje, uključujući bankarstvo, trgovinu itd.”, navodi Edmonds.

Prazan hod

Primamljivo je držati automobil uključen kada se ne krećete, osobito zimi, ali Edmonds savjetuje da to ne radite.

“Automobilski motor troši jednu četvrtinu do pola galona goriva na sat u praznom hodu, ali toplom motoru treba samo oko 10 sekundi goriva da se ponovno pokrene”, rekla je Edmonds navodeći da isključite motor ako ćete biti zaustavljeni na dulje od minute.

Obratite pažnju na ubrzanje i usporavanje

Woroch navodi da prebrzo ubrzavanje brže troši gorivo. Gerdes je primijetio da je uglađena vožnja i lagano ubrzavanje i usporavanje bolje i za vaše gume, piše Huff post.

“Kad naglo ubrzavate i kočite, to djeluje i na gume, ali ako ste nježni, gume će trajati mnogo dulje”, navodi on.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar