Servo upravljači: Zašto dolazi do kvarova?

Auto 20. ruj 202107:491 komentar
Izvor: Ilustracija/Unsplash

Prestanak rada servo uređaja na vozilu u toku vožnje može biti neugodan doživljaj koji ostavlja osjećaj kao da se upravljač ne može okretati.

Nastala neispravnost na upravljačkom mehanizmu može uzrokovati kobne posljedice s nemogućnošću upravljanja vozilom tijekom vožnje zbog mogućih nastalih problema na vezi između kola upravljača i kotača. Kretanje neupravljivog vozila može sve sudionike u prometu dovesti u životnu opasnost uz moguće brojne materijalne štete, piše HAK Revija.

Definitivno se radi o ključnom mehanizmu na vozilu i obaveza je da se isti temeljito pregledava u sklopu obveznog tehničkog pregleda na potencijalne neispravnosti u smislu vidljivih oštećenja ili povećane istrošenosti na određenom sklopu upravljačkog mehanizma i ostalih mogućih nepravilnosti koje mogu biti prisutne na upravljačkom mehanizmu.

Servo upravljanje nam olakšava zakretanje upravljačkih kotača prilikom okretanja obruča upravljača, dok zakrećemo upravljač u mjestu ili prilikom pokretanja vozila pri malim brzinama pa prema tome nam servo uređaj olakšava fizički okretati obruč upravljača. To omogućuje lakše upravljanje s vozilom za veći komfor i manje zamaranje vozača te brže reakcije što povećava razinu sigurnosti bržim izbjegavanjem neželjenih događaja u kontekstu bržeg zaobilaženja iznenadnih prepreka tijekom sporije vožnje.

U osnovi prvi servo uređaji za upravljače su bazirani na hidrauličkom prijenosu, a najčešći problemi koji bi se događali su oni koji općenito prate hidrauličke prijenosnike:

  • Otkazivanje pogonskog remena za pogon hidrauličke pumpe, preventiva može pomoći kontroliranjem stanja remena i primjena intervalne zamijene remena.
  • Otkazivanje hidrauličke pumpe, najčešće ju uzrokuje niska razina ulja u hidraulici, unos nečistoća iz okoline prilikom popravak, a preporuka je kontrolirati redovito razinu ulja servo upravljača i paziti da se kod otvorenog sustava ne unese nečistoća.
  • Pucanje hidrauličkih crijeva (najčešće zbog starosti gumenih crijeva ili nepravilno položena hidraulička crijeva)
  • Neispravne gumene manžete ili brtvenice koje štite upravljački mehanizam letve upravljača od ulaska vode ili prljavštine iz okoline, koje se preventivno ne zamijene, rezultiraju skupocjenim popravcima zbog propuštanja hidrauličkog ulja na tim mjestima. To se događa zbog korozije ili abrazije klipa i brtvi zbog ulaska nečistoće iz okoline.
  • Udarna opterećenja na upravljački mehanizam izazvanih lošim stanjem cestovne infrastrukture mogu utjecati na puštanje ulja.

Kod današnjih osobnih vozila hidraulika je postala prošlost. Kod novih servo uređaja prednost su dobili elektromotri slične veličine kao elektromotor za brisač stakla. Oni osiguravaju ujednačeno i lagano okretanje upravljača. Električni servo upravljač stvorio je niz prednosti poput manjeg broja potrebnih sastavnih dijelova, on osigurava manju masu uređaja, moguće je uređaj uključiti po potrebi što vozila čini štedljivijima, dijagnostika servo uređaja je moguća s dijagnostičkim uređajem, a i jeftiniji su u proizvodnji.  Zvuči idealno, ali nažalost u praksi i ovi sustavi mogu zakazati u radu i imaju svoje nedostatke u odnosu na hidrauličke servo uređaje:

  • Zakazivanje kod elektro upravljanja često nastupa naglo, a kod hidraulike upravljač najčešće može imati određenu najavu nastupanja problema pa upravljač polako postaje sve teži zbog nedostatka ulja ili proklizavanja remena ili slabijeg tlaka uljne pumpe.
  • Električni servo upravljač je jedan od većih električnih trošila na vozilu i povećava broj ciklusa punjenja i pražnjenja akumulatora te više opterećuje generator za punjenje akumulatora. Servo upravljač je ovisan o ispravnom akumulatoru, generatoru i pogonskom remenu generatora  koji znaju često otkazati, pogotovo u kombinaciji s brojnom dodatnom električnom opremom kod današnjih vozila. Nasuprot tome, hidraulična pumpa može s pogonskim remenom biti neovisan uređaj od generatora i akumulatora.
  • Nastale neispravnosti na električnom servo upravljaču većinom se javljaju uz otežano upravljanje s kolom upravljača i većinom se uključi ikonica na kontrolnoj ploči crvene ili narančaste boje koja općenito javlja da je nešto neispravno s upravljačem i potrebno je priključiti vozilo na dijagnostički uređaj u servisu. Bez uređaja nije lako dijagnosticirati neispravnost dok se kod hidraulike većinom problemi javljaju na mjesta propuštanja ulja. Često je moguće doliti ulje kako bi proradio upravljač i nastaviti vožnju.
  • Većina proizvođača ne nudi rezervne dijelove za električne upravljačke mehanizme, a često je razlog sigurnost u prometu, sve s ciljem kako bi se izbjegli potencijalno nestručni popravci na upravljačkom mehanizmu koji bi mogli utjecati na smanjenu upravljivost vozila. Proizvođač zahtijeva zamjenu cijelog sklopa stupa upravljača ili letve upravljača što nam znatno može povisiti cijenu popravka dok je za hidraulične sustave uglavnom lakše pronaći pojedinačne rezervne dijelove u specijaliziranim servisima za održavanje hidrauličkih prijenosnika.

Uglavnom, treba uvažiti svaku nastalu promjenu na upravljaču koja nije bila prije prisutna i obratiti se servisu kako bi se pregledalo vozilo i kako bi se izolirao nastali problem s ciljem izbjegavanja potencijalne neispravnosti, koja možda može utjecati na smanjenju ili potpunu neupravljivost vozila.

Komentari

Vaš komentar