Toyota snizila procjenu godišnje proizvodnje

Auto 10. ruj 202112:15
toyota
Izvor: Pixabay

Japanski automobilski div Toyota Motor u petak je objavio da će ove poslovne godine proizvesti 300 tisuća vozila manje no što je planirao zbog zastoja u tvornicama u Vijetnamu i Maleziji povezanih sa širenjem covida 19 i nestašice poluvodiča.

„(Razlog) je kombinacija koronavirusa i automobilskih čipova, iako trenutno u prvom redu baš koronavirus”, rekao je izvršni direktor najvećeg svjetskog proizvođača automobila Kazunari Kumakura.

Toyota sada očekuje će u fiskalnoj godini koja završava u ožujku iduće godine proizvesti devet milijuna vozila. Do sada su prognozirali da će ih proizvesti 9,3 milijuna.

Nakon što je ovog mjeseca već smanjila proizvodnju za 360.000 vozila diljem svijeta, kompanija je u petak najavila da će je smanjiti za dodatnih 70.000, te za 330 tisuća u listopadu.

Za razliku od drugih velikih autokompanija, Toyota do sada nije bila prisiljena smanjivati proizvodnju budući da je nakon strašnog potresa 2011. ojačala svoj nabavni lanac, što je uključivalo i nabavu zaliha dijelova.

Njezina današnja objava pokazuje da nijedan dio globalne automobilske industrije nije pošteđen posljedica pandemije koja je smanjila prodaju a sada blokira njezina nastojanja da iskoristi snažan oporavak potražnje nakon prvih valova covida 19.

Problem je nestašica čipova zbog naglog rasta potražnje proizvođača elektronike kojima je na ruku išao rad od kuće i škola na daljinu, budući da su potaknuli potražnju za elektroničkim uređajima.

Toyoti probleme stvara i oslanjanje na proizvodnju dijelova u jugoistočnoj Aziji koja trenutno bilježi nagli rast broja zaraženih covidom 19.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar