Toyota zbog nestašice čipova i bolovanja planira proizvesti manje automobila

Auto 09. velj 202214:57
toyota
Izvor: Pixabay

Japanski proizvođač automobila Toyota Motor snizio je u srijedu ciljanu razinu proizvodnje u financijskoj godini na izmaku za pola milijuna vozila, ukazujući na nestašicu čipova i bolovanja zbog zaraze covidom 19.

Najveći svjetski proizvođač automobila objavio je da u financijskoj godini koja završava u ožujku sada planira proizvesti 8,5 milijuna vozila.

Izvijestili su i da im je operativna dobit u trećem fiskalnom tromjesečju, koje je završilo u prosincu, pala za 21 posto, na 784,4 milijarde jena (5,94 milijarde eura).

Prihod im je smanjen četiri posto, na 7.786 milijardi jena, odražavajući 15-postotni pad prodaje.

“Procjenjujemo da se neravnoteža u opskrbi čipovima neće riješiti tako brzo, a nije jasno ni kako će se razvijati situacija s pandemijom koronavirusa. Mislimo da će se neizvjesnost nastaviti i u sljedećoj poslovnoj godini”, rekao je Toyotin čelnik novinarima.

Toyota je poput drugih velikih svjetskih proizvođača automobila bila prisiljena smanjiti proizvodnju zbog poremećaja u nabavnim lancima širom svijeta koje je izazvala pandemija. To ih je prisililo da smanje troškove kako bi ostvarili što veću dobit po vozilu.

Njihova nastojanja poduprla je snažna potražnja na ključnim tržištima kao što su Kina, SAD i Europa, omogućivši im da podignu cijene i smanjenje poticaje za kupce.

Na ruku im ide i slabiji jen, koji povećava vrijednost dobiti ostvarene u inozemstvu.

Danas su potvrdili da u aktualnoj fiskalnoj godini očekuju dobit od 2.800 milijardi jena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar