Trikovi kako koristiti klimu u autu za najbrže hlađenje i na što treba paziti

Auto 04. srp 202208:17 > 09:17
Izvor: Pixabay/ilustracija

Tijekom vrućih, sparnih dana klima u automobilu je spas, no treba biti oprezan. Jedna stvar na koju je važno paziti, a mnogi to ne shvaćaju ozbiljno, jest - redovito čišćenje klime.

Vozite li se po gradu, razmislite isplati li vam se paliti klimu – dok ona rashladi auto, već ste na cilju. Bolja i ekonomičnija opcija je paziti da je vozilo parkirano u hladu, staviti zaštitu od sunca na vjetrobransko staklo i otvoriti prozore tijekom vožnje.

Odlučite li se ipak upaliti klimu, izuzetno je važno paziti da temperatura hlađenja nije preniska, u odnosu na temperaturu vani, jer možete dobiti upalu grla i sinusa i prehladiti se. Preporuka je da razlika ne bude veća od 5 do 6 stupnjeva. Osim toga, nije dobro izlagati tijelo ekstremnim temperaturnim razlikama, a posebno to ne smiju ljudi sa slabijim srcem.

Pravilan postupak hlađenja automobila

– nakon paljenja auta otvorite sve prozore i uključite klimu

– izaberite opciju uvlačenja vanjskog zraka
– temperaturu namjestite na minimum
– okretaje ventilatora postavite na najveću brzinu
– nakon rashlađivanja prozore zatvorite i smanjite brzinu puhanja ventilatora

– neka hladan zrak puše u vjetrobransko staklo i noge, a ne u lice

Nekoliko minuta prije kraja putovanja, isključite klimu i ostavite ventilaciju – tako će se vlažna mjesta u klima uređaju osušiti, a time je i rizik od razmnožavanja bakterija, gljivica i plijesni manji, jer preferiraju vlažno, a ne suho okruženje.

“Ne usmjeravajte puhalicu direktno u lice!”

“Neka razlika u temperaturi u hlađenoj prostoriji u odnosu na vanjsku temperaturu ne bude veća od 8 stupnjeva, vlažnost treba biti od 40 do 60 posto, a brzina strujanja zraka najviše 0,2 m/s. Ne usmjeravajte puhalicu direktno u lice jer to povećava mogućnost pojave glavobolje, grlobolje, tegoba sluznice očiju, nosa i uha. Također, po mogućnosti koristiti uređaje za hlađenje s ovlaživačima”, rekla je za 24 sata Branislava Čilić dr.med., specijalistica obiteljske medicine iz Zagreba.

“Iz godine u godinu se upotreba klima uređaja povećava, a time se povećavaju i negativni učinci na zdravlje gornjeg i donjeg dijela dišnog sustava. S druge strane, povoljan učinak klima uređaja je filtriranje zraka koji dolazi izvana, a to je benefit pacijentima koji su alergični na pelud, prašinu, grinje. Na taj način je koncentracija alergena u zraku manja. Filtriraju se i bakterije, virusi te gljivice”, objasnila je liječnica.

“Međutim, najčešće se koriste klima uređaji koji hlade i suše zrak, ali ga ne ovlažuju. Takav uređaj suši sluznicu dišnog trakta te se na taj način gubi njezina uloga pročišćivača udahnutog zraka. Takva sluznica puca, stvaraju se mikro ragade (bolna krvava napuklina na tvrdoj i suhoj ili upaljenoj koži) u koje se nakaleme mikroorganizmi koji dovode do infekcije”, dodaje.

Savjeti liječnice

“Uza sve to je važno napomenuti da prehlade ne nastaju zbog hladnog zraka nego ih uzrokuju mikroorganizmi kojima su se stvorili uvjeti za kultivaciju na tako promijenjenoj sluznici. Isušivanje je tim veće ukoliko je smjer zraka iz klime usmjeren direktno prema licu”, objasnila je ova liječnica i dala još nekoliko savjeta:

1. Redovito dezinficirati i čistiti filtere uređaja.

2. Oprez kroničnim bolesnicima koji pate od srčano žilnih bolesti kojima se preporučuje umjereno rashlađeni prostor bez nagle promjene temperature okoline.

3. Ne boraviti u rashlađenom prostoru u vlažnoj odjeći jer je gubitak temperature i pothlađivanje tih dijelova tijela mnogostruko brže.

4. Poseban oprez kod korištenje klima uređaja u prisutnosti male djece.

5. Hidratizirati se vodom i biljnim nezaslađenim čajevima u klimatiziranom prostoru.

6. Ne spavati u klimatiziranom prostoru radi opasnosti dehidracije i pothlađivanja.

“Klime ne uzrokuju tegobe, bolest i druge smetnje nego ljudski faktor koji ne zna njome rukovati i koji se ne pridržava pravila i upozorenja”, napominje dr. Čilić.

Redovito čistite klima uređaj

Još je jedna stvar na koju je važno paziti, a mnogi to ne shvaćaju ozbiljno – redovito čišćenje klime. Preporuka je svake dvije godine, iako neki kažu da bi to bilo dobro napraviti prije svakog ljeta.

Naime, u klimi se mogu razmnožiti razne bakterije, gljivice i plijesan, a ako nije očišćena, one mogu završiti u dišnom sustavu, izazvati alergije, iritaciju očiju, suhi kašalj… ali i ozbiljne zdravstvene probleme.

Osim toga, pripazite i da je plina u klima uređaju dovoljno, jer o tome ovisi hoće li dobro hladiti ili ne, no i to će vam provjeriti serviser koji čisti klimu, samo mu napomenite.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar