Vozači električnih romobila protiv novog zakona, ne žele nositi kacige

Auto 18. svi 202211:27 > 12:28
Izvor: Photo by Varla Scooter on Unsplash

Udruga "Strujni krug" upozorila je u srijedu da će novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama negativno utjecati na razvoj mikromobilnosti u gradovima jer će uvođenje obvezne zaštitne kacige odvratiti ljude od korištenja električnih romobila.

Novi zakon regulira i osobna prijevozna sredstva, uključujući i korištenje električnih romobila, a kao jednu od promjena predviđa obvezu upotrebe zaštitnih kaciga za sve korisnike električnih romobila, što u udruzi smatraju “nepremostivom preprekom” u korištenju javnih romobila.

Navode da korisnici, u vrijeme pandemije, neće biti skloni korištenju kaciga koje su koristile na desetke osoba prije njih, ističući kako je malo vjerojatno da ljudi nose svoje kacige za svaki slučaj ako koriste romobil.

“Među dugoročnim posljedicama su: povećanje zagađenja i prometnog zagušenja, nametanje ljudima još jednog troška vezanog za prijevoz u obliku osobne zaštitne kacige, povećanje opasnosti od ozbiljnih nesreća s obzirom na povećan broj automobila, stvaranje nesporazuma u javnom mnijenju da isključivo kacige mogu riješiti problem sigurnosti u prometu”, ističu u priopćenju.

Dodaju da su operateri mikromobilnosti uložili već puno truda u poboljšanje sigurnosti u lokalnim zajednicama te  organiziraju sigurnosne događaje i provode edukativne kampanje za korisnike.

Predsjednik udruge Hrvoje Prpić istaknuo je kako stoga nije jasno zašto je MUP promijenilo stajalište i uveo obvezne kacige za korisnike električnih romobila.

“Ministarstvo bi trebalo poticati razvoj mikromobilnosti, a ne sputavati je – što će takva odredba sigurno učiniti. Smatramo da bi cilj trebao biti smanjenje zagađenja uzrokovanog automobilima s unutarnjim sagorijevanjem i prometnim zagušenjima u gradovima, a to se može postići samo poticanjem mikromobilnosti”, naveo je.

Prpić je naglasio da, ako kacige nisu obvezne za korisnike bicikala, onda ne bi trebale biti ni za korisnike drugih sličnih osobnih prijevoznih sredstava, napominjući da brojne zemlje koje su uspješno regulirale mikromobilnost nisu u svoje zakone uvrstile obvezu nošenja kacige za električne romobile.

“Strujni krug” je neprofitna građanska udruga koja okuplja preko 1500 vozača i budućih vozača svih električnih vozila te promiče alternativne i zelene načine prijevoza. Od svibnja 2020. član je Europske udruge za elektromobilnost AVERE, čime je postala i hrvatski predstavnik za elektromobilnost u Europskoj uniji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.