Želite li sačuvati svoj automobil, izbjegavajte ovu radnju

Auto 06. svi 202212:09
Izvor: Photo by Dan Musat on Unsplash

Povećajte razmak između vozila ispred vas s dvije na četiri sekunde, jer je i zaustavni put automobila na kiši mnogo duži.

Kišno vrijeme rezultira i velikim količinama vode na cesti. Uglavnom se radi o površinskom sloju, ali ponekad ćete naići i na dublju vodenu zapreku, piše HAK revija.

Jurnjava vozilom kroz dublje lokve nije pametna zbog dva razloga – prvi je sigurnosni, a to je vodeni klin ili aquaplaning pri kojem kotači automobila gube kontakt s asfaltom i u vozilu ćete se osjećati kao da na klizalište izađete s tenisicama. Drugi razlog je što takva vožnja može biti opasna za zdravlje vašeg metalnog ljubimca.

Izbjegavajte vodu dublju od 10 centimetara jer većina današnjih automobila ima nisko postavljene usisnike zraka, koji u tom slučaju mogu povući vodu u motor, a to može dovesti do katastrofalnih posljedica, ulaska vode u cilindre, pucanja klipnjača uslijed opterećenja…

Dakle, izbjegavajte dublju vodu i vozite opreznije na kiši. Povećajte razmak između vozila ispred vas s dvije na četiri sekunde, jer je i zaustavni put automobila na kiši mnogo duži, piše Revija HAK-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar