Kvartovi s najjeftinijim i najskupljim stanovima u Zagrebu

Biznis 01. ožu 201611:32 > 11:37
Podijeli:
Izvor: N1 (ilustracija)

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 162 000 nekretnina oglašenih u veljači 2016. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju pad od 0,36 posto prema istom mjesecu prošle godine.

Najnoviji podaci uspoređeni sa cijenama u veljači 2011. godine, pokazuju njihov pad za 8 posto.

Što se čitave Hrvatske tiče, Opatija je najskuplji grad u Hrvatskoj, Dubrovačko-neretvanska županija nastavlja s padom cijena, ali u ostalim županijama u priobalju cijene rastu. Među najvećim gradovima, Split pokazuje rast u prosječnim cijenama nekretnina, a cijene stanova u Zagrebu se oporavljaju, iako cijene kuća i dalje padaju, piše Poslovni.

U Gradu Zagrebu prosječna cijena po kvadratu za kuću iznosila je 1.247 eura u veljači, što predstavlja pad od 5 posto u odnosu na lanjsku veljaču.

Najveći pad prosječnih cijena po kvadratu za kuću bilježe četvrt Podsused-Vrapče s padom od 10 posto, Gornja Dubrava od 9 posto te Stenjevec s padom cijena od 8 posto.

U veljači je najskuplji kvadrat kuće u Gradu Zagrebu zabilježen na Gupčevoj zvijezdi, gdje je iznosio 3.473 eura, dok se kvadrat kuće u okolici Zagreba kreće ispod 700 eura.

Kod stanova, prosječna cijena po kvadratu iznosila je 1.606 eura što je približno isto kao i u veljači prošle godine. Najskuplji kvadrat stana u Gradu Zagrebu u veljači bio je na Dolcu, gdje je iznosio 2.788 eura.

Cijene izrazito variraju kada analiziramo po gradskim četvrtima u Gradu Zagrebu te se kreću od najniže prosječne cijene u Brezovici od 973 eura po kvadratu za stan, do općine Gornji Grad – Medveščak sa prosječnom cijenom od 2.062 eura po kvadratu za stan te 2.296 eura po kvadratu za kuću.

Gdje su nekretnine najtraženije?

Od svih stanova oglašenih u veljači 2015. godine najviše su se pretraživali oni u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Puli i Varaždinu. Čak 47 posto svih pretraživanja potencijalnih kupaca odnosi se na Zagreb, dok se 10 posto svih pretraživanja stanova odnosi na Split.

Kada je riječ o prodaji kuća općenito, na Njuškalu se najtraženije nekretnine nalaze u Gradu Zagrebu, Primorsko- goranskoj, Zagrebačkoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Na razini gradova, najtraženije kuće tijekom veljače bile su u Zagrebu, Osijeku, Zadru, Puli, Crikvenici, Vodicama i Rijeci.

Najveći interes za zemljištima na prodaju izražen je u županijama na moru. Tako su se u veljači najviše pretraživala zemljišta u Splitsko- dalmatinskoj, Zadarskoj, Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji.

Gledano prema općinama, naseljima i mjestima, najtraženija zemljišta za gradnju nalaze se u okolici Zadra, okolici Šibenika, u Kaštelima, u Marčani pokraj Pule te na otoku Viru, piše Poslovni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.