Fina: Došlo do pokušaja zloporabe sustava ovrhe

Biznis 07. tra 201616:36 > 16:43
Podijeli:
Izvor: Zeljko Lukunic/PIXSELL (ilustracija)

Fina je u četvrtak potvrdila da je u razdoblju od 1. do 4. travnja došlo do pokušaja podnošenja krivotvorene isprave u Finu na provedbu ovrhe na teret drugih osoba. Poručili su kako je mogućnost zlouporabe sustava ovrhe putem te agencije iznimno mala te kako je višekratno predlagala zakonodavne izmjene kako bi rizik bio sveden na najmanji mogući.

Financijska agencija (Fina) priopćenjem je reagirala na medijske objave “Preko Fine izvedena jedna od najvećih prevara u povijesti Hrvatske – lažnim ovrhama dvije tvrtke opljačkane za 50 milijuna kuna”, ističući kako “nisu točni navodi da je ovrha provedena na teret društava Acciona energija i WPD Enersys, kako se u člancima navodi”.

Ali je “točno da je u razdoblju od 1. do 4. travnja 2016. godine došlo do pokušaja kaznenog djela podnošenjem krivotvorene isprave u Finu na provedbu ovrhe na teret drugih osoba”, potvrđuju iz Fine, dodajući kako detaljnije podatke ne mogu iznositi, “radi postupaka koji se radi toga vode pred nadležnim tijelima”.

Iz Fine u ističu kako je “mogućnost zlouporabe sustava provedbe ovrhe na novčanim sredstvima putem Fine iznimno mala, o čemu govori broj da je na 7 milijuna provedenih ovrha, pokušaja počinjenja kaznenih djela ovakve vrste bilo manje od 10, od kojih je u odnosu na većinu slučajeva spriječen nastanak štetne posljedice i zaustavljen odljev sredstava pravovremenim reakcijama prvenstveno Fine, banaka, samih stranaka, MUP-a, Državnog odvjetništva i suda”.

“Ovim putem ne želimo umanjiti značaj štetnih posljedica počinjenih ili pokušanih kaznenih djela zlouporabom sustava provedbe ovrhe, već želimo obavijestiti javnost kako se ne radi o svakodnevnoj pojavi već o uistinu rijetkim i iznimnim slučajevima, a kako se napisima po medijima ne bi izazvao nepotreban strah i bojazan građana od zlouporabe sustava na njihovu štetu”, navodi se u priopćenju Fine. Također, skreću pozornost kako je Fina još 2011. godine prvi put upozorila nadležna ministarstva o mogućnostima zlouporabe sustava provedbe ovrhe te predlagala izmjene zakonodavstva u dijelu u kojem bi se rizik od zlouporabe mogao smanjiti na još manju mjeru, odnosno učiniti gotovo nemogućim.

“Fina je svoja upozorenja i prijedloge višekratno iznosila i kod svake izmjene Ovršnog zakona, ali prijedlozi Fine nisu do sada bili prihvaćeni. Fina i dalje svakodnevno poduzima radnje kako bi se sigurnost sustava, a time i svih građana RH, podigla na još veću razinu”, zaključuje se u očitovanju Fine na medijske napise.

Kako je danas objavio “Jutarnji list”, lažnim ovrhama i izmišljenim potraživanjima tvrtke Acciona energija i WPD Enersys pokradene su za gotovo 50 milijuna kuna. U tekstu u tom dnevnom listu se uz ostalo navodi kako su dvije spomenute tvrtke ovršila poduzeća osnovana u Rijeci, odnosno Novom Vinodolskom. Acciona energija ovršena je za 25 milijuna kuna, od kojih su lopovi uspjeli podignuti dva milijuna, a ostatak je blokiran. Transakcija s bankovnog računa WPD Enersysa stopirana u zadnji čas, ali do ovršenog novca tvrtka ne može doći jer je blokiran i ostat će blokiran sve dok se sudskim putem ne dokaže da su dokumenti ovrhe i fakture za nepostojeće poslove, lažni, prenosi se u tekstu u “Jutarnjem listu”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.