Europski parlamentarci kane razbiti Googleov monopol

Biznis 28. stu 201407:32 > 07:34
Izvor: EPA

Europarlamentarci velikom su većinom u četvrtak prihvatili zahtjev da se radi borbe protiv monopola razbije Google, što je novi težak udarac najpoznatijem internetskom pretraživaču.

Europski se zakonodavci bave Googleom od 2010., a neobvezujuća rezolucija EP-a dosad je najsnažniji znak europske brige zbog sve snažnijeg utjecaja američkih tehnoloških divova. Rezolucija je usvojena s 384 glasa za i 174 protiv.

Njemački konzervativni zastupnik i jedan od pokretača rezolucije Andreas Schwab rekao je kako je to politički signal Europskoj komisiji koja je zadužena da tvrtkama osigura ravnopravnost u 28-članoj Europskoj uniji.

“Monopoli u bilo kojem području nikad nisu bili korisni, ni potrošačima ni tvrtkama”, rekao je i dodao kako nema ništa protiv Googlea i da se njime redovito služi. “Ja sam svaki dan na Googleu”, rekao je.

Google nije komentirao ovu rezoluciju, a europska povjerenica za konkurentnost Margrethe Vestager rekla je kako će razmotriti taj slučaj.

Francuska i Njemačka u četvrtak su zatražile reviziju EU-ovih propisa o tržišnom natjecanju kako bi se moglo uspješno kažnjavati globalne internetske kompanije.