Drugi pokušaj zaduživanja tehničke Vlade sljedeći mjesec

Biznis 23. lip 201613:08 > 13:10
Podijeli:
Izvor: Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatska će se u srpnju zadužiti na domaćem tržištu budući da mora refinancirati obveznicu koja dospijeva na naplatu u drugoj polovini idućeg mjeseca, kazao je u četvrtak za Reuters neimenovani izvor u hrvatskoj vladi.

“Moramo tek definirati detalje, ali bit će to obveznica denominirana u kunama. Više detalja znat ćemo početkom srpnja”, kazao je izvor. Na dan 22. srpnja dospijeva na naplatu obveznica u iznosu 3,5 milijardi kuna.

Hrvatska povremeno izdaje i obveznice u eurima, ali je prošlog mjeseca zbog povišene premije rizika u uvjetima političke nestabilnosti koja je rezultirala padom vlade odgođeno izdanje eurske obveznice na međunarodnim tržištima u iznosu oko milijardu eura. U kolovozu Hrvatska mora refinancirati 18-mjesečne trezorske zapise ukupne vrijednosti 1,25 milijardi eura.

“Ta će operacija biti odvojena i neće imati veze sa srpanjskom obveznicom”, tvrdi izvor u vladi.

Ako se izuzmu trezorski zapisi, Hrvatskoj ove godine treba otprilike 27 milijardi kuna samo za refinanciranje obveznica koje dospijevaju na naplatu i za pokrivanje proračunskog manjka, navodi Reuters. Iduća godina bit će financijski jako zahtjevna jer će Hrvatskoj za refinanciranje obveznica i za plaćanje kamata trebati gotovo 30 milijardi kuna.

Pritom je u prvoj polovini rujna čekaju prijevremeni parlamentarni izbori. Ako nova vlada ne izloži uvjerljiv plan reformi, potreban radi odlučne fiskalne konsolidacije, te smanjenja visokog javnog duga, poboljšanja investicijskog okruženja i poticanja gospodarskog rasta, Hrvatska će se vjerojatno suočiti s ozbiljnim teškoćama u financiranju financijskih obveza po povoljnoj cijeni, napominje Reuters.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.