Protiv "Croduxa" i "Naftne crpke" slijede optužni prijedlozi

Biznis 15. sij 201513:43 > 13:45
Izvor: Morgue File

Inspekcijske službe Ministarstva gospodarstva započele su jutros novi krug akcije nadzora kvalitete tekućih goriva Oktan, a superanalizom uzoraka goriva koja u prvom krugu akcije nisu zadovoljila standarde kvalitete potvrđen je takav nalaz za tri od pet analizirana uzorka.

Prema riječima pomoćnika ministra gospodarstva za inspekcijske poslove Ismara Avdagića, i u novom će se krugu akcije Oktan izuzeti 50 uzoraka s 25 benzinskih postaja, a opravdanost za nastavak te akcije upravo su nalazi iz prvog kruga, koji su pokazali da postoje benzinske postaje koje su prodavale gorivo ispod kvalitete određene Uredbom o kvaliteti tekućih naftnih goriva.

U prvom je krugu, naime, za dva uzorka izuzeta na benzinskoj postaji tvrtke Naftne crpke ulice iz Županje te tri uzorka tvrtke Crodux Derivati Dva utvrđeno da ne zadovoljavaju ispitivane standarde kvalitete. Nad tih pet uzoraka Ministarstvo gospodarstva je u inozemnom laboratoriju zatražilo superanalizu, koja je potvrdila nalaze za tri od pet uzorka.

Kako im rezultati superanalize još uvijek nisu službeno dostavljeni, u Ministarstvu gospodarstva nisu željeli otkriti o kojim se uzorcima radi, već samo navode da se radi o uzorcima obiju tvrtki te da će protiv obiju tvrtki biti podneseni i optužni prijedlozi.

Na upit znači li to da su dva uzorka koja su prvom analizom provedenom u zagrebačkom Zavodu za ispitivanje kvalitete (ZIK) ispravna, u Ministarstvu odgovaraju kako se to ne može reći, već samo da se ne radi o istim parametrima.

Pritom je Dragan Sabljić, glavni direktor ZIK-a, koji je također zatražio superanalizu koja još nije dovršena, pojasnio da Zavod, kao i njegov laboratorij, ima sve akreditacije potrebne za provođenje ovakvih analiza. Različito tumačenje nalaza analize dvaju laboratorija nije neuobičajeno te se u takvim slučajevima koriste norme temeljene na statistici.

Naime, iz tvrtke Crodux u četvrtak su na konferenciji za novinare ustvrdili kako su analize uzoraka testiranih u akciji Oktan napravljene na njihov zahtjev u tri akreditirana međunarodna laboratorija (u Ljubljani, Pragu i Beču) potvrdile ispravnost i kvalitetu goriva na njihovim benzinskim postajama.

U inspekcijskom nadzoru pečate se po tri uzorka istog goriva, od kojih se jedan šalje anonimno u laboratorij, jedan ostaje kod inspektora, a jedan kod trgovca. Samo taj uzorak, ističe Sabljić, može biti relevantan za superanalizu, uz napomenu kako ne može znati da li je Crodux analizirao baš te uzorke.

Na najave iz Croduxa kako će zatražiti zaštitu na sudu zbog toga što je, kako tvrde, akcija Oktan provedena nestručno i mimo propisa te tvrtka zbog lažnih optužbi trpi višemilijunske štete, u Ministarstvu gospodarstva odgovaraju da je svaki korak akcije te objavljivanja nalaza akcije proveden u skladu sa svim zakonima, podzakonskim aktima i pravilima struke te da ne vide u čemu bi bila osnovanost takve tužbe.