Cijene poslovnih prostora niže nego prije četiri godine

Biznis 19. sij 201512:14 > 12:19
Izvor: MorgueFile/ilustracija

Prosječne tražene cijene poslovnih prostora osjetno su niže no prije 4 godine, ali niže i nego prije 4 mjeseca. Unatoč tome što se nove nekretnine danas grade u znatno manjem obujmu nego prije dolaska krize, ponuda je i dalje veća od potražnje pa su i cijene još uvijek u padu.

Realizacija prodaje i najma moguća je, kako kod ostalih nekretnina, tako i kod poslovnih prostora, tek kada je cijena realna u odnosu na trenutno stanje tržišta – a ono više ne tolerira napuhivanje cijena.

Pri određivanju realne cijene bitno je uzeti u obzir faktore poput lokacije, uređenosti, dotrajalosti i stanja nekretnine. Kod poslovnih prostora godina izgradnje često je sporedan kriterij. Primjer tome su nekretnine na lokacijama poput gradskih središta u kojima prevladavaju nekretnine starije gradnje, no takve je lakše prodati ili iznajmiti nego one na periferiji, koje su često i novije i jeftinije, piše portal Crozilla.com.

Najviše pretraživani poslovni prostori u Zagrebu i na Jadranu

Tijekom prošle godine domaći i strani posjetitelji portala Crozilla.com najviše su pretraživali poslovne prostore u Zagrebu i na Jadranu.

Prosječne tražene cijene ureda i ordinacija u pojedinim gradovima, na portalu Crozilla.com iznose oko 1.500 eura po metru kvadratnom – što je znatno niže no u veljači 2011. godine, ali i niže nego u rujnu prošle godine.

U usporedbi s veljačom 2011. godine najveću promjenu bilježe Zadar, u kojem su cijene niže oko 37 posto i Zagreb u kojem pad cijena iznosi oko 26 posto.

Najveći pad cijena zabilježen je u gradovima u kojima je prosječna tražena cijena ranije iznosila preko 2.000 eura po metru kvadratnom, pa se s vremenom „prilagodila“ stanju tržišta. U usporedbi s veljačom 2011. godine najveću promjenu bilježe Zadar, u kojem su cijene niže oko 37 posto i Zagreb u kojem pad cijena iznosi oko 26 posto.

U odnosu na rujan 2014. godine uredi i ordinacije pojeftinili su 7 posto, a pritom najveću razliku bilježi Split u kojem su se cijene spustile za oko 30 posto, te sada iznose 1.584 eura po metru kvadratnom.

Prema statistikama portala Crozilla.com cijene najma ureda i ordinacija ne bilježe značajne razlike, a trenutno su 1,7 posto niže no prije četiri godine, te 1,8 posto niže no prije četiri mjeseca. U odnosu na 2011. godinu najveći pad cijena najma zabilježen je u Zadru gdje iznosi preko 30 posto, a prosječna tražena cijena najma iznosi 8,8 eura po metru kvadratnom. U usporedbi s rujanskim cijenama najma ureda i ordinacija, odstupanja nisu osjetno velika, a promjena se u većini gradova očituje tek u razlici od oko jednog eura po metru kvadratnom.

Zagreb – trenutne cijene poslovnih prostora

Zagrebački uredi trenutno se na portalu Crozilla.com oglašavaju po cijenama od 700 do 2.500 eura po „kvadratu“, a prosječna tražena cijena sada iznosi 1.499 eura po metru kvadratnom, što je čak 26 posto niže no prije četiri godine.

Lokalima na području Zagreba trenutna prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosi 1.681 euro, no na portalu Crozilla.com oglašavani su sve od nekoliko stotina do čak nekoliko tisuća eura.

Prosječne oglašavane cijene najma zagrebačkih lokala prije 4 godine kretale su se oko 15 eura po „kvadratu“, a sada su se spustile na 8 eura, te im se raspon oglašenih cijena kreće od 3 do 30 eura po metru kvadratnom.

Na području Zagreba tijekom 2014. godine uredi i lokali najviše su se tražili u četvrtima kao što su Centar, Maksimir i Kvatrić. Uredi su bili traženi i u poslovnim zonama na području Vukovarske i Radničke ulice. Velika je potražnja bila i za već opremljenim stomatološkim ordinacijama.