Neočekivani pad njemačke industrijske proizvodnje

Biznis 07. pro 201712:23 > 12:27
Izvor: Ilustracija

Njemačka industrijska proizvodnja u listopadu je neočekivano kliznula drugi mjesec za redom, pokazalo je u četvrtak izvješće državnog ureda za statistiku.

Proizvodnja u njemačkoj industriji pala je na mjesečnoj razini 1,4 posto, izvijestio je Destatis. U rujnu je prema revidiranim podacima smanjena za 0,9 posto.

Analitičari su za listopad predviđali rast proizvodnje za 0,8 posto.

Glavni su razlog pada državni blagdani i produljeni vikendi, navodi ministarstvo gospodarstva u priopćenju, dodajući da očekuju nastavak uzlaznog trenda u proizvodnom sektoru.

“Svi subjektivni i objektivni pokazatelji zapravo signaliziraju snažan rast industrijske proizvodnje u studenom”, složio se ekonomist Carsten Brzeski iz banke ING Diba.

“Nema razloga za zabrinutost. Ne otkopčavajte sigurnosne pojaseve jer brza će se vožnja njemačkog gospodarstva nastaviti”, drži on.

Najveći je pad proizvodnje u listopadu zabilježen u proizvodnom i građevinskom sektoru dok je proizvodnja energije porasla 5,1 posto.

Njemačko gospodarstvo u prošlim je mjesecima raslo punom parom, potaknuto snažnom domaćom i inozemnom potražnjom.

Izgleda da će se dobro razdoblje nastaviti, kao što pokazuje i neočekivani skok industrijskih narudžbi u listopadu te rekordna razina poslovnog povjerenja prema rezultatima anketa uglednih ekonomskih instituta.

“Ironija je da danas objavljeni pad industrijske proizvodnje vjerojatno odražava snagu a ne slabost njemačkog gospodarstva. Očigledno sve ide tako dobro da si ljudi i kompanije mogu priuštiti malo odmora”, dodaje Brzeski.