Amazon u prvom tromjesečju bilježi rast prihoda i dobiti

Biznis 27. tra 201809:29 > 09:31
AFP/Philippe Huguen

Američki div u segmentu internetske trgovine Amazon u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario porast prihoda od 43 posto, na 51 milijardu dolara, potaknut rastom internetske kupovine u SAD-u.

Također, Amazon je više nego udvostručio neto dobit, a tijekom tri mjeseca do kraja ožujka porasla je na 1,6 milijardi dolara, sa 724 milijuna dolara u istom razdoblju prošle godine.

Osnivač i čelnik Amazona je Jeff Bezos, prema magazinu Forbes trenutno najbogatiji čovjek na svijetu, a koji između ostalog posjeduje i novine The Washington Post.

Tvrtka se nedavno našla na meti američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji tvrdi da Amazon ne plaća dovoljno poreza.

Također, tvrdio je da Amazon potkrada američku poštu US Postal Service koja, kaže Trump, gubi prosječno 1,50 dolara za svaki paket koji isporučuje za Amazon.

Analitičar financijske kuće Wedbush Securities Michael Pachter izjavio je za Reuters da je uspjeh Bezosa njegova najbolja moguća osveta američkoj administraciji zbog prijetnji oko poreza na prodaju i neplaćanja dovoljnog i fer udjela.

Amazon je izvijestio da su prihodi od prodaje iz poslovanja u Sjevernoj Americi porasli na 30,7 milijardi dolara, u usporedbi s 20,9 milijardi dolara u prvom tromjesečju prošle godine.

Time je dobit skočila na 1,1 milijardu dolara, u odnosu na prethodnih 596 milijuna dolara.

Također, Amazon Web Services, platforma za “cloud” poslovanje koju koriste brojne velike tvrtke, u prva je tri ovogodišnja mjeseca ostvarila dobre rezultate.

Međutim, u međunarodnom poslovanju, dok je prodaja skočila na 14,8 milijardi dolara, gubici su porasli na 622 milijuna dolara, u odnosu na 481 milijuna dolara u istom razdoblju lani.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.