Otvorena 45. Ambienta: Čak triput više izlagača nego 2016.

Biznis 10. lis 201813:34 > 13:38
Podijeli:
Izvor: N1

Na Zagrebačkom velesajmu u srijedu je otvoren 45. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta, na kojem se na 20.000 četvornih metara predstavlja 332 izlagača iz 32 zemlje.

VEZANE VIJESTI

Ovogodišnji sajam, na kojem se predstavlja čak tri put više izlagača nego prije tri godine, otvorio je ministar gospodarstva Darko Horvat, istaknuvši da takve manifestacije na Zagrebačkom velesajamu imaju perspektivu.

„Sinergija poljoprivrede i šumarstva te malog i srednjeg poduzetništva i ukupnog gospodarstva jedini je način da ovih tri posto rasta gospodarstva pretvorimo u nešto više. U zadnjih šest mjeseci ne namećemo rješenja realnom sektoru, već smo otišli među ljude i pitali im što im treba. Sve ono što nam predstavite kao dobar model ja se obvezujem ugraditi u zakonske prijedloge“, izjavio je Horvat, dodavši kako svi moraju dati svoj doprinos novom modalitetu funkcioniranja prerađivačke industrije.

Istaknuo je i da je u ovom trenutku pred finalizacijom projekt internacionalizacije hrvatskog proizvoda putem kojeg će se izlagačima dati prilika za sufinanciranje nastupa na takvim specijaliziranim sajmovima ne samo lokalno, već i na prostoru EU i šire.

Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) za poljoprivredu i turizam na otvorenju je istaknuto kako drvno-prerađivačka industrija ostvaruje 8 posto hrvatskog izvoza te kako postoji globalna potražnja za hrvatskim proizvodima.

„U 2017. godini u preradi drva i proizvodnji namještaja ostvaren je vanjskotrgovinski suficit od 485 milijuna eura, a u prvoj polovini ove godine 202 milijuna. Taj sektor koristi manje od pet posto uvozne komponente”, izjavio je Kovačević, dodavši kako je u prvih šest mjeseci drvno-prerađivačka industrija s obzirom na isto razdoblje lani porasla oko 4,5 posto.

Kovačević je naglasio i da su takve sajamske priredbe važne jer nude izravni kontakt koji u konačnici može lako završiti s dobrim poslovnim rezultatima.

Ovogodišnja Ambienta održava se od 10. do 14. listopada, a kako ističu sa Zagrebačkog velesajma, na njoj se predstavlja koncepcijski i komunikacijski redizajnirana priča o ideji, dizajnu, arhitekturi i hrvatskoj proizvodnji.

Izlagači izlažu u sedam paviljona kroz tri tematske cjeline – Ambidom, koji se odnosi na namještaj, kuhinje, kupaone, dekoracije za dom i dr.; Ambipro, koji obuhvaća materijale, opremu i strojeve te Design zona, u kojoj su predstavljeni noviteti u industriji namještaja i novi trendovi u uređenju interijera.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.