Prve posljedice prizemljenja Boeinga 737 MAX, TUI gubi 200 milijuna eura

Biznis 29. ožu 201911:26 > 11:28
Podijeli:
Izvor: Ilustracija

Zamjena prizemljenih Boeingovih zrakoplova 737 MAX negativno će utjecati na poslovne rezultate TUI-ja, izjavio je u petak izvršni direktor europske putničke agencije Fritz Joussen.

Budu li zrakoplovi vraćeni u promet do sredine srpnja, dobit prije kamata i poreza bit će manja za 200 milijuna eura, priopćili su iz TUI-ja. Budu li dulje prizemljeni, troškovi će biti veći za dodatnih 100 milijuna eura.

Najveća svjetska putnička i turistička agencija ima 15 zrakoplova iz serije Boeing 737 koji su prizemljeni nakon dvije nesreće u posljednjih pet mjeseci.

TUI je do kraja svibnja namjeravao preuzeti još pet Boeinga 737 MAX ali je obustavio postupak dok u Boeingu traže rješenje problema sa softverom.

VEZANE VIJESTI

“Prema povoljnijem scenariju povratka Boeinga 737 MAX u promet sredinom srpnja, dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITA) bit će u cijeloj financijskoj godini koja završava u rujnu niža 17 posto od dosada predviđene 1,2 milijarde eura”, kazao je Joussen.

Budu li zrakoplovi duže prizemljeni, bit će niža 26 posto. Joussen je već u veljači snizio procjenu dobiti zbog trenda last-minute rezervacija i posljedica Brexita.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram