Pao broj zaposlenih u industriji

Biznis 31. srp 201907:52 > 07:54
Izvor: Petar Glebov/PIXSELL/Ilustracija

Ukupan broj zaposlenih u industriji u lipnju ove godine manji je u odnosu na svibanj za 0,2 posto, a u odnosu na lipanj prošle godine za 3,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Podaci o kretanju zaposlenosti u industriji u lipnju u odnosu na svibanj razvrstani po nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, pokazuju najveći rast zaposlenosti, za 2,5 posto, u proizvodnji pića te u proizvodnji prehrambenih proizvoda, za 0,7 posto

Broj zaposlenih istodobno je najviše pao u djelatnosti vađenja sirove nafte i prirodnog plina, za šest posto, te u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, odnosno brodogradnji, za 3,1 posto.

Godišnja usporedba pokazuje da je u lipnju najveći rast zaposlenosti zabilježen u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 9,1 posto.

Najveći pad zaposlenosti na godišnjoj razini zabilježen je u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, odnosno brodogradnji, za 33,3 posto.

Ukupna proizvodnost rada u industriji u prvih šest mjeseci ove godine je porasla 3,3 posto u odnosnu na isto razdoblje lani.

Industrijska proizvodnja potonula 5,6 posto

Isto izvješće DZS-a, objavljeno u utorak, pokazalo je i da je industrijska proizvodnja u lipnju pala 5,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njezin prvi pad nakon pet mjeseci rasta i najveći pad od prosinca prošle godine, kada je na godišnjoj razini potonula 6,6 posto.

Ukupno je, pak, u prvih šest mjeseci ove godine industrijska proizvodnja porasla za 0,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.