Europski burzovni indeksi oslabili nakon objave podatka o njemačkom BDP-u

Biznis 14. kol 201910:52 > 10:57
Pixabay

Na europskim burzama najvažniji indeksi u srijedu prijepodne su oslabili, jer su slabi gospodarski pokazatelji Njemačke i Kine oživjeli strahove investitora u vezi usporavanja globalnog gospodarstva te zasjenili primirje u američko-kineskom trgovinskom ratu.

Paneuropski Stoxx 600 indeks bio je oko 10 sati u minusu 0,2 posto, a i svi najvažniji burzovni indeksi bili su u negativnom području. Tako je frankfurtski DAX oslabio 0,32 posto, na 11.712 bodova, pariški CAC 0,34 posto, na 5.344 boda, a londonski Ftse za 0,01 posot, na 7.249 bodova.

Američki predsjednik Donald Trumpodgodio je uvođenje 10-postotnih carina na daljnjih 300 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz, a koje su, prema dosadašnjim najavama, trebale na snagu stupiti 1. rujna.

Taj potez uslijedio je netom nakon što je potpredsjednik kineske vlade Liu He telefonski razgovarao s američkim trgovinskim dužnosnicima, među ostalim, i ministrom financija Stevenom Mnuchinom, a unio je olakšanje na svjetskim burzama, prije svega na Wall Streetu i na azijskim burzama.

VEZANA VIJEST

Na europskim burzama, međutim, investitore je jutros zabrinuo najnoviji podatak o padu njemačkog BDP-a u drugom ovogodišnjem tromjesečju za 0,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, te usporavanju njegova rasta na godišnjoj razini – s 0,9 posto u lanjskom drugom tromjesečju na 0,4 posto ove godine.

Kineska industrijska proizvodnja, pak, u srpnju je rasla po najsporijoj stopi u zadnjih 17 godina – za 4,8 posto, znatno usporivši u odnosu na lipanj, kada je iznosila 6,3 posto.

Slabi gospodarski pokazatelji podsjetili su investitore na posljedice trgovinskog rata koji vode dva najveća svjetska gospodarstva – SAD i Kina.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao je u srijedu 1 posto, na 20.655 bodova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mrežaTwitter|Facebook | Instagram.