Manjak radne snage u trgovini, trgovci sve više suočeni s krađama

Biznis 24. lis 201914:37 > 14:40
N1

Udruženje trgovine Hrvatske gospodarske komore (HGK) upozorilo je na manjak radne snage u toj djelatnosti kao i na sve veći problem krađa s kojima se susreću trgovci.

Iz HGK su u četvrtak priopćili kako se predsjedništvo Vijeća Udruženja trgovine sastalo kako bi raspravilo o zaključcima donesenim na nedavno održanoj konferenciji o trgovini u organizaciji HGK, a vezanim uz aktualnu problematiku u djelatnosti trgovini – manjak zaposlenih, rad trgovina nedjeljom, Zakon o zabrani nepoštene trgovačke prakse i pitanja problematike sve učestalije organizirane krađe u trgovinama.

“Premda je trgovina jedan od najvećih poslodavaca u Hrvatskoj, 15,4 posto svih zaposlenih radi u djelatnosti trgovini, posljednjih godina, veliki broj trgovaca u suočava se s manjkom radne snage, posebno određenih vrsta zanimanja – prodavača, mesara, skladištara, vozača, blagajnika, pekara”, rekla je direktorica sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić.

Istaknula je i kako je problem manjka zaposlenih u trgovini sada prisutan tijekom cijele godine, zbog čega su trgovci pozdravili liberalizaciju zapošljavanja stranaca kojeg je donio novi zakonodavni okvir, ali i zapošljavanje studenata i umirovljenika.

Trgovci se između ostalog sve češće susreću i sa problematikom krađa u trgovini, naglasio je predsjednik Udruženja trgovine HGK Ivica Katavić, dodavši kako je sve više onih organiziranih kradljivaca koji kradu visoko vrijednih proizvoda i dalje ih preprodaju na sivom tržištu.

Na Vijeću je zaključeno da će se ispred HGK poduzeti potrebne aktivnosti prema nadležnim tijelima, a sve u cilju konkretnih prijedloga struke za rješavanje navedene problematike.

Budući da struka nema jedinstveni stav oko rada nedjeljom u trgovini, zaključeno je da je potrebno razraditi modele koji bi iznjedrili zadovoljavajuća rješenja i za poslodavce i za zaposlene po pitanju ograničavanja rada nedjeljom poput primjerice povećavanja cijene rada nedjeljom, ograničavanja broja radnih nedjelja tijekom godine i sl., navode iz HGK.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.