Hrvatska zakoračila u regulaciju kripto-tržišta, Hanfa će nazdirati tvrtke

Biznis 13. velj 202014:19 > 14:25
Podijeli:
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Hanfa radi korak u pravom smjeru i svima nam otvara nove poslovne prilike, kaže Tomislav Vajić – vlasnik BitKonana.

Hrvatska je prvi put ušla u regulaciju kriptovaluta. Neće izravno regulirati virtualne valute poput Bitcoina i Ethereuma, koje postojeći pravni sustav tretira kao robu, već je Hanfa dobila zadatak da nadzire mjenjačnice kriptovaluta i slične poslovne subjekte koji se naslanjaju na sve vezano za kripto.

Prvi konkretan rezultat je da će država ubuduće pratiti tko i u kojim iznosima kupuje i prodaje kriptovalute slično kao što danas prati sve transakcije po bankovnim računima. Jurica Jednačak, zamjenik predsjednika Upravnog vijeća Hanfe kaže da su nove regulatorne ovlasti dobili početkom godine i da su im se dosad javile četiri tvrtke koje će upisati u posebnu tablicu, odnosno registar, piše Poslovni.hr.

Na tržištu je, već je vidljivo, još njih. “Obavijest Hanfi o pružanju usluga razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta i/ili skrbničke usluge novčanika dostavile su četiri tvrtke koje pružaju barem jednu od navedenih usluga, a obveze tih društava su postupati sukladno odredbama Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma”, kaže Jednačak. Pojašnjava da to znači da će kripto-igrači morati raditi procjenu rizika od pranja novca i financiranja terorizma.

VEZANE VIJESTI

Nadalje, morat će provoditi mjere dubinske analize svojih klijenata te sastaviti i koristiti liste indikatora za prepoznavanje transakcija, sredstava i osoba za koje postoji sumnja na pranje novca i financiranje terorizma. Usto će morati obavještavati Ured za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija o sumnjivim transakcijama kao i sve ostalo što propisuje zakon.

Četiri kripto tvrtke koje su se prve javile Hanfi su: Fima Plus, Electrocoin, BlokIdea i In Kapital. Iako bi se na prvu, zbog novog regulatornog tereta, moglo očekivati da će tvrtke imati prigovor, njihova je reakcija oprečna – oduševljeni su! Početak regulacije, naime, otvara prostora da u dogledno vrijeme dobiju službene licence i time si otvore prostor za rad ne više samo izravno s građanima već i s velikim financijskim institucijama te poslovnim sektorom.

Tomislav Vajić, vlasnik i direktor prve hrvatske kripto-burze BitKonana te direktor tvrtke Digital Assets, koja upravlja s dvije fizičke mjenjačnice kriptovaluta u Zagrebu i Splitu, kaže da još od lani vodi konzultacije s Hanfom i da se planira prijaviti u njen kripto-registar.

“Regulacija našeg poslovanja je nužna i dobrodošla, jer banke, kartičari i druge financijske institucije sve žive u svijetu visoke-regulacije i za sve što s njima želite napraviti oni traže usklađenost i licence što mi dosad nismo mogli pokazati tako da je to što Hanfa radi korak u pravom smjeru i svima nam otvara nove poslovne prilike”, kaže Vajić.

Pohvale Hanfi pršte i od drugih tržišnih igrača. Tako Nikola Škorić, suosnivač i direktor Electrocoina, koji vodi prvu domaću kripto mjenjačnicu Bitcoin-mjenjačnica.hr, servis Paycek te u suradnji s Hrvatskom poštom nudi slične usluge u 55 ureda diljem Hrvatske, kaže da su izmjene zakona, koje su dovele do stvaranja kripto registra, posljedice implementacije 5. Direktive EU o sprečavanju pranja novca na razini Unije.

EU Direktiva

“Radi se o rezultatu širih napora da se kriptovalute reguliraju na razini cijele EU, a reguliranje naše industrije svakako daje nadu da će tvrtkama kao što je naša u buduće biti lakše poslovati s bankama, što je dosad bilo iznimno teško te smo od Hanfe dobili sve informacije nužne za ispravno postupanje u procesu prijave što je za svaku pohvalu”, kaže Škorić.

#related-news_0

Ipak, dodaje da je ovo tek prvi korak i da im zasad još nije potpuno jasno što će se od njih tražiti. Očekuje da će se ti uvjeti iskristalizirati u narednim tjednima i mjesecima. No, sigurno je da će svima u branši to olakšati poslovanje.

Naime, većina ima priče o tome da su im banke gasile račune zbog straha da im poslovanje nije usklađeno s regulativom o sprečavanju pranja novca. Nisu to slučajevi ograničeni samo na Hrvatsku. Tako je i u većini drugih članica Unije, izuzev Estonije i Malte, gdje je mnoštvo kripto-startupa preselilo poslovanje.

Stoga se od primjene nove EU regulative mnogo očekuje. Milan Horvat, direktor Fima Plusa, koji vodi servis Fima Pay te u suradnji s tvrtkom Neoinfo nudi uslugu plaćanja kriptovalutama na Adeo POS blagajnama, kaže da zbog nove regulative ne očekuje promjene u načinu poslovanja.

Doza transparentnosti

“Od početka rada naše kripto mjenjačnice Fima Exchange i sustava plaćanja kriptovalutama Fima Pay tražili smo registraciju FimaPlus klijenata po modelu ‘KYC – know your customer’ kako bi se pridržavali Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma i kada on u tome nije bio obavezan te to planiramo raditi i dalje”, kaže Horvat.

Iako se Hanfa zasad ograđuje od toga da bi za ovu djelatnost izdavala licencije, njen kripto-registar ipak je donio prvu opipljivu korist tržištu. Unio je, naime, novu dozu transparentnosti. Iznad radara je tako isplivala nova tvrtka BlokIdea, koja se prema našim izvorima, bavi kripto-bankomatima dok je, prema informacijama iz branše, postojeći lanac mjenjačnica In Kapi tal pri kraju priprema da posao proširi i na kriptovalute, piše Poslovni dnevnik.

Konačno, rasvijetlila je i to da se nova regulativa neće odnositi na banke, jer one ne nude skrbničke usluge novčanika, ali ni na neke finteche poput britanskog Revoluta, koji pak omogućuje kupnju kripto-valuta.

“Napominjemo da su obveznici dostave obavijesti Hanfi samo pravne osobe iz RH kao i podružnice stranih društava koja pružaju predmetne djelatnosti koje su osnovane u RH”, zaključuje zamjenik predsjednika Hanfe Jurica Jednačak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.