"Nismo za to da samo trgovački lanci zarade, nego svi u lancu proizvodnje"

Biznis 31. ožu 202013:19 > 13:22
Podijeli:
Izvor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić za N1 Studio Uživo komentirao je situaciju u kojoj se poljoprivrednici nalaze, s obzirom na to da su tržnice, na kojima najčešće plasiraju svoje proizvode, zatvorene zbog epidemije koronavirusa.

“Zatvraranje tržnica donijelo je puno problema malim proizvođačima, a ono je došlo u najgorem trenutku – tržnice na otvorenom i Uskrs trebali su proizvođačima donijeti najveću količinu prodane robe. Situacija se pomalo popravlja, ali nije onakva kakva je trebala biti.

Veći OPG-ovi pokušavaju to riješiti preko interneta i dostavom, ali mali imaju veći problem. Mi smo u ovome vidjeli šansu da država konačno shvati da je samodostatnost u proizvodnji hrane itekako važna”, rekao je Mato Brlošić

VEZANA VIJEST

Kazao je i kako poljoprivrednici doznaju da se proizvodi koje oni mogu ponuditi i dalje uvoze.

“Dobivamo informacije da se i dalje uvozi, iako bi svi naši proizvodi trebali imati tržište. Potražnja za našim rpoizvodia pala, jer se uvozi, iako sve ono što mi u Hrvatskoj imamo je dovoljno.

Apeliram na Vladu da popiše se koliko imamo svojih proizvoda i koliko oni mogu trajati, te da poradimo na tome da proizvodimo ono što se može ovdje proizvoditi, da bi naši građani jele svježe i domaće proizvode.

#related-news_0

U kontaktu sam s proizvođačima. Oni imaju mogućnost plasiranja proizvoda, ali cijene su preniske. Našim se OPG-ovima nudi za salatu 5 kuna, a ona se u trgovačkom lancu prodaje za 15 kuna – to je ucjenjivačka politika. Nismo za to da samo trgovački lanci zarade, nego svi u lancu proizvodnje. Ne bi se smjelo događati da kada proizvod dođe na policu trgovačkog lanca cijena time skoči tri puta”, rekao je Brlošić. 

Propusnice za kretanje van prebivališta loše riješene

“Neshvatljivo nam je da se nekome brani da ide raditi na polje. Izdavanje propusnica moglo se riješiti jednostavnije – mi ne možemo ne ići mjesec dana u polje, uvijek se nešto mora raditi, ili je sjetva, ili prihrana…

#related-news_0

Pšenica će biti prvi test, tada će država pokazati koliko će povećati robne zalihe i nadam se da Vlada neće dozvoliti da u jeku žetve naša pšenica ode u BiH i Italiju, nego da je bar u ovim uvjetima ostavimo za Hrvatsko tržište, bar za godinu dana, a ostatak neka se proda vani”, rekao je Brlošić. 

Ministarstvu pojloprivrede predali su 30 mjera za koje smatraju kako mogu pomoći nastavku proizvodnje i prodaje poljoprivrednih proizvoda. 

“Imamo kontakt s Ministarstvom, dostavili smo im preko 30 mjera, počev od toga da se tržnice ne zatvaraju. Bilo koji segment ako je nedostupan, proizvodnja se ne može odvijati. Mislim da će se shvatiti da je poljoprivreda jedna važna gospodarska grana, i da Poljoprivredna komora treba imati poziciju u tom timu, kako bi se nešto dobro i važno napravilo za hrvatsku poljoprivredu i proizvodnju hrane.

#related-news_0

Svaka će država gledati da plasira svoju hranu na svoje tržište, ako za to ima mogućnost. Nismo strogo za to da sve završi u našim trgovačkim lancima – to bi bilo idealno, ali i sada naši proizvodi odlaze vani.  Važno je da u svakom trenutku imamo dovoljno za sebe. Ako nam ovo ne bude škola, mora se znati da ne možemo uvijek proizvesti dovoljno hrane koliko je potrebno u određenom trenutku. Bez obzira na ugovore koje imaju, trgovački lanci moraju shvatiti da su u Hrvatskoj i da i mi ovdje možemo ponuditi ono što im je potrebno”, rekao je Brlošić. 

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj pratite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.