Zabrinutost za potražnju zadržala cijene nafte ispod 23 dolara

Biznis 31. ožu 202017:48 > 17:49
Podijeli:
Izvor: Unsplash (ilustracija)

Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 23 dolara budući da je američko-rusku najavu pregovora o stabilizaciji tržišta energenata neutralizirala zabrinutost za potražnju zbog pandemije koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 22,83 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2,17 dolara, spustivši se na najnižu razinu od kraja 2002. godine.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 52 centa višoj cijeni, od 20,61 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 1,42 dolara, kliznuvši na najnižu razinu od veljače 2002. godine.

Tržišta nafte pod pritiskom su pandemije koronavirusa i natjecanja Saudijske Arabije i Rusije za što veći tržišni udio nakon što Organizacija zemalja-izvoznica nafte početkom mjeseca nisu uspjeli dogovoriti dodatno ograničenje opskrbe kako bi poduprli cijene.

Potporu tržištima pružio je danas telefonski dogovor američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegova ruskog kolege Vladimira Putina da će njihovi najviši energetski dužnosnici razgovarati o stabilizaciji naftnih tržišta, prema jučer objavljenom priopćenju Kremlja.

Iako se cijene nafte u terminskim ugovorima blago oporavljaju, na fizičkom su tržištu u nekim dijelovima svijeta niže od deset dolara po barelu, budući da trgovci nude ogromne popuste.

“Jaz između cijena na fizičkom tržištu i onih u ugovorima za isporuke u predstojećim mjesecima odražava razliku između stvarnosti na terenu i nagađanja o nastojanjima da se taj pritisak u budućnosti ublaži”, tumače u savjetodavnoj tvrtki JBC Energy.

Zbog pada cijena nafte koji je samo u ovoj godini iznosio oko 60 posto, povjerenik teksaškog državnog regulatora za energiju obnovio je poziv na ograničenja proizvodnje sirove nafte zbog nacionalne prezasićenosti.

Dobru opskrbljenost tržišta pokazuje činjenica da je cijena barela u Londonu u ugovorima s rokom isporuke u svibnju niža za 13,95 dolara nego u ugovorima s rokovima isporuke u studenome. Takva razlika još nije zabilježena u trgovanju, navodi Reuters.

Takozvani kontango signalizira da trgovci očekuju rast cijena nafte pred kraj godine pa je skladište kako bi je kasnije prodavali po višoj cijeni.

Saudijska Arabija pak planira od svibnja povećati izvoz nafte na 10,6 milijuna barela dnevno zbog niže domaće potrošnje, prema najavi dužnosnika saudijskog ministarstva za energiju.

Rafinerije u međuvremenu smanjuju preradu zbog pada potražnje za motornim gorivima, saznaje Reuters iz anonimnih izvora, koji tvrde da je u Europi prerada smanjena za najmanje 1,3 milijuna barela dnevno.

Isti je razlog potaknuo američki Exxon Mobil na zatvaranje dijela rafinerije u Baton Rougeu, navodi Reuters, pozivajući se također na neimenovane izvore.

Glavni ekonomist kompanije za trgovinu sirovinama Trafigure procjenjuje da bi potražnja za naftom u narednim tjednima mogla pasti čak 30 posto u odnosu na kraj prošle godine.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak iznosila 21,66 dolara, što znači da je pala 2,60 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tijek događaja o koronavirusu u svijetu pratiteOVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.