Mirovinski fondovi: Budući umirovljenici mogu biti mirni

Biznis 15. tra 202013:20 > 13:21
Izvor: N1

Udruga društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO) priopćila je u srijedu kako će oni koji imaju još dosta do mirovine osjetiti učinke oporavka nakon "koronakrize", a koji su na pragu mirovine bit će prebačeni u najmanje rizične kategorije.

UMFO ističe da članovi mirovinskih fondova nemaju razloga za zabrinutost jer će svi oni koji do mirovine imaju duže razdoblje pred sobom osjetiti koristi oporavka, a oni koji su neposredno pred mirovinom automatski su prebačeni u najkonzervativniju kategoriju C obveznih mirovinskih fondova, koja je najmanje osjetljiva na tržišne oscilacije.

“Mislimo da će naposljetku i ova kriza pokazati koliko je naš sustav obveznih mirovinskih fondova dobro osmišljen, robustan, dobro nadgledan i efikasan”, smatraju u UMFO-u.

UMFO podsjeća da smo u zadnjem desetljeću prošli kroz nekoliko velikih globalnih kriza, ali da su se tržišta po njihovom završetku oporavila te da pritom rezultati mirovinskih fondova u svih ovih osamnaest godina rada pokazuju dobre prosječne prinose za njihove članove.

Kažu da su spremni poduprijeti gospodarstvo, kao što su to činili i do sada.

“Vjerujemo da i ubuduće možemo biti značajan čimbenik u razvoju hrvatskog gospodarstva te podrška u prevladavanju teškoća s kojima se susrećemo kao društvo u cjelini”, kaže se u priopćenju UMFO-a.

Navode kako je njihova prvenstvena zadaća odgovorno upravljanje sredstvima svojih članova, ali i odgovornost prema široj zajednici te podrška hrvatskom gospodarstvu.

“U ovim izvanrednim okolnostima i situaciji na globalnim tržištima kapitala koja su reagirala na pojavu i epidemiju korona virusa COVID -19, pad gotovo svih klasa imovine neminovno je imao utjecaj i na ulaganja domaćih mirovinskih fondova. Važno je naglasiti da ulaganja mirovinskih fondova treba promatrati u dugačkom vremenskom horizontu, a oscilacije se događaju te će ih uvijek biti”, kaže se u priopćenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.