"Prema rezervacijama, turizam bi mogao biti blizu najavljivanih 30 posto"

Biznis 24. svi 202010:19 > 10:22
Izvor: Nedo Pinezić

Stručnjak za obiteljski turizam Nedo Pinezić u TNT-u je govorio o nepoznanicama s kojima se susreću mali iznajmljivači u ovoj neobičnoj turističkoj sezoni. Jedna od njih je i pitanje što slijedi obitljskim iznajmljivačima ako se neki od njihovih gostiju razbole od covida-19.

Pinezić tvrdi kako ove godine neće biti oporavka turizma. “Opravak će početi tek iduće godine i trajat će godinama”, rekao je. Ističe kako se situacija zbog koronakrize u zemljama popravlja te žele uspostaviti cestovni i trajektni promet.

VEZANE VIJESTI

Ovogodišnji prihodi će mu, kaže, ovisiti o potrošnji. “Turistički promet mogao bi biti blizu najavljivanih 30 posto, to nam govori stanje rezervacija… Obiteljski smještaj stoji dobro jer imamo izuzetno puno lojalnih gostiju. Ima i novih upita, rezervacija i najava, a dosta ih je stiglo iz Italije. Volja za putovanjem nije splasnula”, govori stručnjak za obiteljski turizam.

Pomoglo bi im svrstavanje regija u crvene i zelene zone, a važno je i da turisti znaju koji protokol se mora poštivati prilikom posjete nekoj zemlji. Za upute i preporuke kaže kako nikad nisu dovoljno jasne. 

“Dobivate na desetke mailova istog sadržaja… Tutoriali na YouTubeu bili bi od velike koristi, da se slikovito prikaže kako pripremiti smještaj i raspremiti nakon odlaska… Ima puno nepoznanica”, rekao je.

Što ako turist oboli?

“Sjetimo se hotela i kruzera, kad su svi bili u karanteni zbog nekoliko zaraženih…Nisam potpuno siguran da smo svjesni takve mogućnosti… Kod takvog gosta dolazi posebna medicinska ekipa, treba ga izvesti, slika će biti vidljiva i prenositi se društvenim mrežama…Takav incident će nas vratiti na početak priče, u negativnu zonu. Formalno su svi turisti pokriveni policom osiguranja…

N1

Ako nam je turizam važan, a jest, o ovakvim pitanjima moramo otvoreno razgovarati. Ljudi žele znati što ih očekuje”, zaključuje Nedo Pinezić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.