Slovenski regulator produžio mjeru zapljene dionica Mercatora

Biznis 15. lip 202015:19 > 15:20
N1

Slovenska regulatorna agencija za tržišno natjecanje (AVK) potvrdila je u ponedjeljak da je produljila trajanje mjere zapljene Agrokorovih 69,57 posto dionica u trgovačkom lancu Mercator radi osiguranja naplate kazne od 53,9 milijuna eura.

“Agencija AVK donijela je rješenje o produženju mjere zapljene dionica Mercatora radi osiguranja ovrhe temeljem odluke o prekršaju”, potvrdili su u AVK, a prenose slovenski mediji.

Kako pišu, takva odluka regulatora se očekivala nakon što je nedavno slovenski ustavni sud odbacio žalbu Agrokora na odluku prekršajnog suda u Ljubljani da je odluka slovenskog regulatora za tržišno natjecanje o zapljeni dionica Mercatora kao sredstvu naplate kazne od 53,9 milijuna eura bila zakonita.

Prva odluka AVK o zapljeni dionica radi naplate izrečene prekršajne kazne izrečena je krajem prosinca prošle godine, a sada je produžena, što znači da je prijenos Mercatora na grupu Fortenova i dalje otežan, odnosno blokiran.

U slovenskom regulatoru ne navode detalje svoje odluke, no mediji navode da se odluka regulatora prema zakonu nakon donošenja može još jednom produžiti za najviše za šest mjeseci, pa bi mogla trajati ukupno godinu dana.

Glavni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško prošli utorak nakon susreta sa slovenskim dobavljačima Mercatora u Ljubljani izrazio je uvjerenje da će prijenos dionica Mercatora s nesolventnog Agrokora na Fortenovu uskoro biti moguće realizirati te da bi to bilo od iznimnog značenja ne samo za Agrokor i Fortenovu nego i slovenske dobavljače i cijelo poslovno okruženje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.