Za razvoj širokopojasne mreže bespovratno 270,5 milijuna kuna

Biznis 31. srp 202013:13 > 13:17
Izvor: HAKOM

Ugovori o dodjeli bespovratnih 270,5 milijuna kuna iz EU-ovih fondova u okviru poziva "Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima", potpisani su u petak u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

Potpisano je šest ugovora za razvoj širokopojasne infrastrukture na području nekoliko hrvatskih županija.

A1 Hrvatska potpisala je ugovor za plan razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa u gradu Solinu vrijedan 7,5 milijuna kuna, ugovor za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na području Ivanić Grada vrijedan 36 milijuna kuna te ugovor za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na području Kaštela u vrijednosti 51,5 milijuna kuna.

Potpisan je i ugovor za razvoj širokopojasne infrastrukture u Gospiću, Otočcu i Općini Plitvička jezera u vrijednosti 75 milijuna kuna, za općine Sukošan, Galovac, Sveti Filip i Jakov i Škabrnja vrijedan 35,7 milijuna kuna te za područje općine Donja Voća od 64,5 milijuna kuna.

“Pokrenuli smo put jačanja informacijsko – komunikacijskih tehnologija, a preduvjet je jaka širokopojasna infrastruktura, odnosno kapaciteti infrastrukture za daljnju digitalizaciju javne uprave i gospodarstva. Na taj način radimo digitalnu transformaciju, ali i jačamo gospodarski razvoj u ruralnim dijelovima Hrvatske, odnosno onim dijelovima koji nemaju dovoljan komercijalni interes za daljnja ulaganja”, kazala je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak

Projekti će se, navela je, financirati po različitim investicijskim modelima, s tim da je ukupna vrijednost šest projekata gotovo 500 milijuna kuna, a 270,5 milijuna kuna su bespovratnih iz fondova EU-a.

Izvijestila je da se razmatra još 13 projekata te vjeruje da će sljedećih mjesec dana biti potpisano još 13 ugovora.

“Dio ulaganja bit će privatnih, a tvrtka A1 je potpisala tri ugovora te će uz sufinanciranje EU-a uložiti značajan dio vlastitih sredstava u razvoj te infrastrukture. Javni sektor, odnosno jedinice lokalne samouprave – korisnici sredstava, uz bespovratna sredstva EU-a uložit će javna sredstva kako bi razvijali infrastrukturu u svojem širem području”, zaključila je Tramišak.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric istaknuo je da je potpisivanjem ugovora završen prvi korak digitalizacije infrastrukture u Hrvatskoj. Kaže da slijedi provedba, koja će biti obavljena u vrlo kratkom vremenu.

Predsjednik Uprave A1 Hrvatska Jiří Dvorjančanski zahvalio je Vladi i resornom ministarstvu što su omogućili potpisivanje ugovora za razvoj širokopojasne mreže u Hrvatskoj. Istaknuo je da je A1j jedan od najvećih investitora u Hrvatskoj, a u spomenutoj će investiciji u tri hrvatske regije sudjelovati sa 100 milijuna kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.