"Neki hoteli na Braču, vezani za austrijsko tržište, najavili su zatvaranje"

Biznis 17. kol 202011:23 > 11:23
Podijeli:
Izvor: N1

Direktor TZ Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella rekao je za N1 da se otkazivanje gostiju iz Austrije već osjeća. Komentirao je i "sivu zonu" u turizmu koja se počela osjećati i ove godine.

Stella je odgovarao u prvom redu na pitanje o razlici gostiju koje registrira MUP na granici Republike Hrvatsku, pri ulasku u našu zemlju, i razlike gostiju u sustavu eVizitor, kojih ima bitno manje.

“Ima sive zone, ali ne radi se baš o tim brojkama koje bi se dobile oduzimanje eVizitora i podataka MUP-a s granice”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

Stella smatra da se dobar dio te razlike odnosi na istinski tranzit putnika kroz Hrvatsku. Sive ekonomije u turizmu, međutim, kazao je Stella, ipak ima, a to se ne može kontrolirati samo turističkim inspekcijama:

“Ne radi se samo o turističkoj inspekciji, nego i o državi koja bi kvalitetnije trebala regulirati Booking com, Airbnb.com i slične aplikacije… Puno je rupa u tim sustavima u kojima se dopušta ilegalno iznajmljivanje.”

Joško Stella je rekao da je nužan u prvom redu bolji rad državnog inspektorata u koordinaciji s turističkim zajednicama i gradovima.

“Na taj bi se način dalo puno napraviti.”

Stella je dodao da zapravo ne postoje alatai kojima bi se moglo adekvatno procijeniti kolika nastaje šteta sivom ekonomijom u turizmu, odnosno neprijavljivanjem gostiju. Smatra ipak da je šteta puno veća nego što bi bio trošak ulaganja u državni inspektorat kako bi se stalo na kraj ilegalnom iznajmljivanju.

#related-news_0

“Izruguju se državi i svima, uskraćuju se sredstva za ulaganje i dovođenje još više gostiju”, oštro je ilustrirao Stella utjecaj sive ekonomije na društvo.

Reporter N1 potom ga je zamolio da komentira neslužbenu informaciju da se u Dalmaciji počinje osjećati situacija s Austrijom i režimom prema Hrvatskoj zbog koronavirusa, odnosno da dolazi do otkazivanja, da neki hoteli najavljuju zatvaranje.

“Imamo neke hotele na Braču koji su vezani za austrijsko tržište, koji su najavili zatvaranje”, potvrdio je Stella, ali i dodao: “Naša glavna tržišta su ipak Njemačka, Slovenija i Češka.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.