Hrvatskoj su sezonu spasili Nijemci i Slovenci, posezonu možda domaći

Biznis 07. ruj 202016:22 > 16:23
Goran Stanzl/PIXSELL

Do kraja kolovoza ostvareno je 6,8 milijuna dolazaka gostiju i 47,5 milijuna noćenja, što je razina od 53 posto prošle godine, objasnili su iz HTZ-a za Slobodnu Dalmaciju.

Hrvatska je u srpnju imala oko 2,5 milijuna dolazaka gostiju i 18,6 milijuna noćenja, što je – s obzirom na okolnosti – iznimno dobrih 61 posto. Kolovoz je bio uspješniji, pa je u E-visitoru evidentirano 2,7 milijuna dolazaka i 21 milijun noćenja, što je 64 posto noćenja ostvarenih tijekom lanjskog osmog mjeseca.

VEZANE VIJESTI

“Izdvojimo li samo podatke za srpanj i kolovoz, govorimo o 5,2 milijuna dolazaka te 39,8 milijuna noćenja, što je 63 posto noćenja ostvarenih tijekom usporedivog prošlogodišnjeg razdoblja”, kazali su za Slobodnu Dalmaciju iz HTZ-a.

U dva ljetna mjeseca najviše je noćenja ostvareno u domaćinstvima (27,3 milijuna), zatim u kampovima (11,7 milijuna) pa hotelima (9,9 milijuna).

Smještaj u domaćinstvima dostigao je 66 posto, kampovi 57, a hoteli 44 posto lanjskog broja noćenja. Najviše noćenja ostvareno je s tržišta Njemačke (9,8 milijuna), zatim slijede domaći (6,9 milijuna) i tržište Slovenije (6,2 milijuna). U odnosu na ostvarena noćenja tijekom prošlogodišnjeg srpnja i kolovoza, njemačko tržište ostvarilo je čak 85 posto prošlogodišnjih rezultata, domaće 90 posto, a slovensko tržište 86 posto.

#related-news_0

Najviše noćenja tijekom srpnja i kolovoza ostvareno je u Istri (16,6 milijuna), na Kvarneru (11,9 milijuna) i Splitsko-dalmatinskoj županiji (11,6 milijuna). Ako promatramo rezultate u odnosu na isto razdoblje lani, Istra i Splitsko-dalmatinska županija ostvarile su 59 posto lanjskog rezultata, a Kvarner 68 posto.

Hoće li biti posezone?

“Naše daljnje strateške i marketinške aktivnosti, posebno za posezonu, prvenstveno će ovisiti o epidemiološkoj slici Hrvatske i zemalja u okruženju… Ako okolnosti budu dopuštale, na jesen za domaće goste planiramo pokrenuti kampanju ‘Tjedan odmora vrijedan’ i tako omogućiti korištenje turističkih usluga u zemlji po smanjenim cijenama”, rekao je direktor HTZ-a Kristijan Staničić za Slobodnu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.