Airbus je u kolovozu isporučio manje novih aviona, ali je bolji od Boeinga

Biznis 09. ruj 202011:20 > 11:23
youtube/screenshot

Potražnja za zrakoplovima ponovo je oslabila u kolovozu, pokazuju podaci europskog proizvođača Airbusa o isporukama, još uvijek bolji od onih američkog Boeinga koji je upozorio i na nove probleme u proizvodnji.

Airbus je objavio da je u kolovozu isporučio 39 mlaznih aviona, 10 manje nego u srpnju i dva manje nego u prošlogodišnjem kolovozu. Približno četvrtina aviona isporučena je diskontnim zračnim prijevoznicima, poput mađarskog Wizza i indijskog Indiga, koji se za razliku od tradicionalnih rivala relativno dobro oporavljaju od koronakrize.

VEZANE VIJESTI

Američki Boeing, čiji su zrakoplovi tipa 737 MAX nakon dvije fatalne nesreće prizemljeni već više od godinu dana, isporučio je u kolovozu samo 13 mlaznih aviona. Isporuke oba proizvođača osjetno su slabije no što je uobičajeno budući da zrakoplovne kompanije odgađaju kupnju zrakoplova za vrijeme pandemije.

Airbus je u prvih osam ovogodišnjih mjeseci isporučio 284 zrakoplova, 43 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Boeing je, pak, od siječnja do kolovoza ove godine isporučio 87 zrakoplova, nasuprot 276 isporučenih u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Iz američke su kompanije u utorak upozorili da će kasniti isporuke zrakoplova 787 Dreamlinera zbog novih problema u proizvodnji. Potražnju za širokotrupnim zrakoplovima, poput onih tipa 787 i Airbusa A350, snažno je pogodila globalna pandemija novog koronavirusa, podsjeća Reuters.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.