EU-parlament uskoro glasa: Spada li u kobasice i vegetarijanska kobasica?

Biznis 21. lis 202015:16 > 15:17
Izvor: DANIEL ROLAND / AFP

Jedna od točaka na rasporedu glasanja ovog tjedna u Europskom parlamentu bit će i pitanje što kobasicu čini kobasicom, a što se direktno dotiče "vegetarijanskih kobasica".

Skupina poljoprivrednika, prenosi BBC, nada se donošenju zakona kojim bi se na razini Unije ubuduće zabranjivalo nazivanje određenih vegetarijanskih proizvoda kobasicama ili burgerima, što argumentiraju tvrdnjom da takav naziv kupce navodi na krivi dojam da proizvod sadrži meso.

VEZANE VIJESTI

BBC navodi i mišljenje stručnjaka iz medicine, te organizacija za očuvanje okoliša da bi zabrana nazivanja proizvoda “vegetarijanskim kobasicama” ili “vegetarijanskim burgerima” predstavljalo korak unazad. Posljednjih godina vegetarijanstvo i vegantstvo Europljani sve češće odabiru kao način prehrane, što je dovelo do lansiranja proizvoda od kojih su nekima već zabranjeni izvorni nazivi; “sojino mlijeko” ili “veganski sir”, primjerice.

Sada se spominju prijedlozi da se iz opisa proizvoda izbace i pridjevi kao što je “poput”, dok bi šnicle, odresci, kobasice, burgeri i slično bili dopušteni isključivo ako je riječ o proizvodu od mesa. BBC citira organizaciju poljoprivrednika Copa-Cogeca, koji se zalažu za ovakve zabrane, da je riječ o “nadrealnim” nazivima proizvoda. BBC isto tako citira i organizaciju ProVeg International, koja se bori protiv ovakvih zakona.

“Kao što svi znamo da maslac od kikirikija ne sadrži maslac, potrošači točno znaju što dobivaju kad kupuju veganske burgere ili veganske kobasice”, kazao je Alex Grommiger iz Pro Vege.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.