Prijedlog novog zakona o sjemenu u cilju ima bolji nadzor uvoza

Biznis 30. stu 202016:39 > 16:40
Podijeli:
Izvor: N1

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u ponedjeljak da se prijedlogom novog Zakona o sjemenu, koji je u javnoj raspravi do 10. prosinca ove godine, želi postići sigurniji identitet materijala i bolji nadzor uvoza.

Glavni cilj prijedloga tog zakona je urediti proizvodnju, stavljanje na tržište i uvoz poljoprivrednoga reprodukcijskog materijala, odrediti nadležnost pojedinih tijela u poslovima, inspekcijski nadzor, kao i druga pitanja od značenja za provedbu jedinstvenog sustava poljoprivrednoga sjemenarstva i rasadničarstva, kaže se u priopćenju.

Trenutno važeći Zakon o sjemenu donesen je 2005. godine, a ulaskom Hrvatske u EU i novom EU uredbom o biljnom zdravstvu te sve većom internet trgovinom, više ne može pratiti proizvodnju i trgovinu poljoprivrednim reprodukcijskim materijalom, kažu u Ministarstvu.

U prijedlogu novog zakona tako su predviđene novosti u pogledu certificiranja poljoprivrednog reprodukcijskog materijala, korištenja zdravog i kvalitetnog poljoprivrednog sjemena na vlastitom gospodarstvu.

Uvodi se i novi pojam „sjeme s poljoprivrednog gospodarstva“, a riječ je o sjemenju koje prolazi postupak dorade kako bi se osigurala minimalna prisutnost korova i štetnih organizama u skladu s propisima iz područja biljnog zdravstva.

Također, navodi se u priopćenju, predviđene su novosti u cilju očuvanja i pohrane autohtonih i tradicionalnih sorti. Propisana je mogućnost donošenja nacionalnih sortnih lista kako bi se omogućilo brzo uvođenje autohtonih, tradicijskih i ugroženih sorti iz banke biljnih gena u sustave proizvodnje i stavljanja na tržište.

Ujedno, uvodi se i izrada opisne sortne liste na osnovu provedenih poljskih pokusa kako bi se poljoprivrednicima olakšao odabir materijala za sjetvu i sadnju te materijala koji će dati najbolje rezultate u klimatskim uvjetima Hrvatske.

“Poljoprivredni reprodukcijski materijal temelj je poljoprivredne proizvodnje i prva karika u lancu proizvodnje i opskrbe hranom, a kvalitetno sjeme i sadni materijal jedan je od osnovnih preduvjeta za uspješno i isplativo bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom. Reprodukcijski materijal koji se nalazi na tržištu mora biti u takvom stanju da proizvođači imaju najbolju garanciju identiteta materijala te da će biljke koje se dobiju njihovom sjetvom odnosno sadnjom pokazivati karakteristike po kojima su prepoznatljive”, zaključuje se u priopćenju iz Ministarstva poljoprivrede.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.