Proslavite, za državu ste radili 181 dan!

Biznis 01. srp 201509:26 > 09:31
Izvor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Prosječan hrvatski radnik radi 181 dan u godini za državu, što znači da svoj Dan porezne slobode, nakon kojeg napokon počinje raditi za sebe, može "proslaviti" danas, 1. srpnja, priopćili su iz Udruge poreznih obveznika Lipa.

Udruga poreznih obveznika Lipa nedavno predstavila prvi osobni kalkulator porezne slobode, gdje svaki građanin može izračunati koliko baš on ili ona rade za državu, a koliko za sebe.

“Udruga Lipa poziva sve građane da putem ovog kalkulatora izračunaju svoj Dan porezne slobode, i na taj se način informiraju o tome kolika je cijena države koju plaćaju kroz poreze. Hrvatska ima jednu od relativno najskupljih administracija u EU, koja na plaće zaposlenih i intermedijarne troškove (dakle održavanje same administracije, bez socijalnih transfera, mirovina, investicija itd.) troši oko 20 posto BDP-a. Istovremeno, država građanima pruža uslugu koju oni ocjenjuju među najlošijima u Europi, prema Europskom indeksu kvalitete vladinih usluga (European Quality of Government Index) koji je razvio francuski politolog Nicolas Charron”, navodi se u priopćenju.

Udruga poreznih obveznika Lipa poziva Vladu da smanji porezno opterećenje kako bi se poreznim obveznicima omogućilo da raspolažu s većim dijelom svojih prihoda, te da poboljšaju kvalitetu usluga koje građani dobivaju za svoj novac.