"Tih 4.000 kuna dobivaju radnici, a troškovi tvrtki su daleko veći od toga"

Biznis 17. pro 202012:36 > 12:37
Podijeli:
Izvor: N1

Maruša Stamać iz Udruge Glas poduzetnika rekla je za N1 da privatne tvrtke opterećuje neizvjesnost.

Ministar Josip Aladrović je rekao da će mjere pomoći 4000 za očuvanje radnih mjesta ostati i nakon Nove godine, za što je Stamać rekla:

VEZANE VIJESTI

“Svakako je dobro da ostaju mjere za očuvanje radnih mjesta, ali to je nedovoljno, jako nedovoljno.”

“To je ono što mi stalno ponavljamo, te mjere su za radnike. Tih 4000 kuna dobivaju radnici, a troškovi tvrtki su daleko veći od toga. To je negdje gdje mi vidimo prostor za pomoći tvrtkama”, kazala je.

Njena udruga tražila je manji PDV, s Vladine strane su se navodili povoljni krediti, moratoriji na kredite. Što se od svega dogovorilo?

“Sve što se dogovorilo je premalo. Mi smo tražili obeštećenje tvrtki, to obeštećenje je došlo za one koji su zatvoreni; za ugostitelje, fitness centre i slično. Tražili smo, i pri tome stojimo, da treba obeštetiti sve tvrtke koje imaju veliki pad prometa, veći od 60, 70 ili 80 posto, a takvih ima”, rekla je Stamać.

#related-news_0

“Mi smo radili jedno istraživanje prije ovog lockdowna, po kojem je 7000 tvrtki ugroženo sa 50.000 zaposlenika. Taj broj će se još povećati”, navela je i pobrojala da je primarno pogođen turistički sektor:

“To su putničke agencije, prijevoznici, cijela ‘event industrija’.”

Je li pala osobna potrošnja građana?

“Nemamo točne podatke koliko je osobna potrošnja pala, ali znamo da jest i svi pokazatelji idu u prilog tome”, odgovorila je i s time povezala i naknadu za očuvanje radnih mjesta od 4000 kuna, što, kako je rečeno, nastavlja i u 2021.:

#related-news_0

“Naravno da 4000 nije dovoljno većini građana za preživjeti, to je isto gdje pada potrošnja. Sada ide Božić, svi su se nadali da će se popraviti stvari, ali kako vidimo to se nije dogodilo. Tu je jedna velika neizvjesnost, tu isto ide kritika Vladi, ne znamo što očekivati, privatni sektor isto ne zna što očekviati, hoće li nastaviti mjere, kakve će biti mjere, hoće li morati otpustiti svoje radnike, hoće li planirati neka nova zapošljavanja…”

Rekla je da sve muči neizvjesnost, iako, pojedini dijelovi ekonomije u Hrvatskoj stoje “jako dobro”, kao, primjerice, IT:

“Sve ostalo već je drugačije. Neki su ugroženi više, neki manje, ali sve muči neizvjesnost.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.