Vlada Atlanticu odobrila koncesije za zahvaćanje vode

Biznis 23. pro 202012:50 > 12:53
Izvor: Milan Sabic/PIXSELL

Vlada je u srijedu odobrila koncesije društvu Atlantic Cedevita d.o.o. za bitno veće zahvaćanje voda na lokacijama Zdenac ZG-1 i Zdenac ZB-1 na području Koprivničko-križevačke županije i to na razdoblje od 30 godina.

Radi se o zahvaćanju vode namijenjene za ljudsku potrošnju, uključujući mineralnu vodu, radi stavljanja na tržište u izvornom ili prerađenom obliku, u bocama ili drugoj ambalaži i za tehnološke i slične potrebe.

Ministar gospodarstva i održivog razvitka Tomislav Ćorić kazao je da se koncesija daje neposredno na zahtjev društvu Atlantic Cedevita na razdoblje od 30 godina, od dana sklapanja ugovora o koncesiji.

VEZANE VIJESTI

To je društvo, rekao je Ćorić, zbog svojih trenutnih i razvojnih potreba podnijelo dva zahtjeva. Prvi je za izmjenu važećeg ugovora o koncesiji prema kojem ostvaruje pravo zahvaćanja vode iz Zdenca – ZG-1 radi prodaje na tržištu i za tehnološke potrebe u ukupnoj količini od 21.600 metara kubnih godišnje na novu ukupnu količinu do 90 tisuća metara kubnih godišnje.

Drugi je zahtjev za izmjenom važećeg ugovora o koncesiji prema kojem ostvaruje pravo zahvaćanja vode iz Zdenca ZB-1 također radi prodaje na tržištu i za tehnološke potrebe u ukupnoj količini od 21.600 kubnih metara godišnje, na novu ukupnu količinu do 49.200 metara kubnih.

S obzirom da procijenjena vrijednost tražene izmjene tih ugovora o koncesiji iznosi više od 10 posto prvotne procijenjene vrijednosti koncesije potrebno je sklopiti nove ugovore o koncesiji, a postojeće raskinuti, rekao je ministar Ćorić.

Procjenjuje se da će ukupni prihod državnog proračuna od naknada za koncesiju na temelju dviju današnjih vladinih odluka iznositi 18,2 milijuna kuna, prihod proračuna Koprivničko-križevačke županije 223 tisuće kuna, te prihod proračuna grada Križevci 18,117 milijuna kuna, dok će prihod Hrvatskih voda iznositi 3,34 milijuna kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.