Dolar ojačao prema košarici valuta, porastao i tečaj funte

Biznis 27. pro 202008:07 > 08:10
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna porasla i odmaknula se od najnižih razina u dvije i pol godine, a nakon dogovora između EU-a i Britanije o trgovinskim odnosima nakon brexita, porastao je i tečaj funte.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošloga tjedna 0,3 posto, na 90,28 bodova, nakon što je tjedan dana prije zaronio na 89,72 boda, najnižu razinu od travnja 2018. godine.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao 0,2 posto, na 103,50 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula 0,45 posto, na 1,2205 dolara.

Na valutnim se tržištima prošloga tjedna trgovalo oprezno zbog strahovanja od širenja novog soja koronavirusa u Britaniji, pregovora u vezi fiskalnih poticaja u SAD-u, kao i pregovora između Europske unije i Britanije o trgovinskim odnosima nakon brexita.

U takvom okruženju dolar je ponešto dobio na vrijednosti u odnosu na košaricu valuta, pa se odmaknuo od najnižih razina u dvije i pol godine.

No, i dalje je na putu gubitka u ovoj godini za otprilike 6,5 posto, što je njegov najveći godišnji gubitak od 2017.

U prošlom radnom tjednu, skraćenom zbog božićnih blagdana, ojačala je i britanska funta jer su Europska unija i Ujedinjeno kraljevstvo uspjeli, nakon dugotrajnih pregovora, postići dogovor o trgovinskim odnosima nakon brexita.

Tako se krajem prošloga tjedna tečaj funte u odnosu na američku valutu primaknuo najvišoj razini u dvije i pol godine od 1,3625 dolara, no ubrzo je skliznuo na 1,3550 dolara.

Vijesti o dogovoru Britanije i EU-a gurnule su u drugi plan prijetnje predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da neće odobriti paket poticaja američkom gospodarstvu vrijedan gotovo 900 milijardi dolara i da traži njegove izmjene.

Naime, Kongres je u utorak, nakon višemjesečnih pregovora, prihvatio taj paket poticaja, pa zakone o tome još samo treba potpisati predsjednik SAD-a.

No, Trump je to odbio jer želi da se, među ostalim, pomoć nezaposlenima poveća sa 600 na 2.000 dolara, stoga se pregovori o poticajnom paketu, kao i saveznom proračunu, nastavljaju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.