Na kruzeru se zaradi i obiđe svijet, ali se radi po 14 sati

Biznis 28. srp 201511:23 > 11:33
Izvor: pixabay.com

Šibenčanin Toni dvije je sezone proveo radeći na kruzerima kompanije Carnival. Posao je to za koji slovi da donosi dobru zaradu te omogućava onima koji se odluče otisnuti na pučinu da vide cijeli svijet.

Nakon što je predao molbu za posao, na poziv za razgovor u Lovranu čekao je dva mjeseca. Potom je polagao ispit iz engleskog i ishodio papirologiju te zbrojio trošak. Uključujući putovanja od Šibenika do Rijeke i zrakoplovnu kartu Zagreb – Frankfurt – Orlando, Toni je potrošio 13.000 kuna. No, zrakoplovnu kartu i novac za vizu refundirala mu je kompanija po dolasku na brod.

Prvi put se ukrcao na Floridi, na brod Carnival Sensation gdje je tijekom 23 dana imao trening za “bar department” te je usavršio osnove posla.

Nakon toga ukrcao se na najveći brod flote Carnival Dream. Radio je, kaže, od osam do 14 sati, a dnevno je mijenjao uniforme i do četiri puta, ovisno o odjelu u kojem je radio (jutarnja, dnevna, disko, kazalište…).

Uključi zabavu u sve što radiš

”Kompanija radi pod motom ‘oslovljavaj goste imenom i uključi zabavu u sve što radiš’. Svi zaposleni moraju imati pločicu s imenom, državom i pozicijom na brodu, pa čak i oficiri i kapetan broda”.

Što se tiče smještaja, Toni se požalio na male kabine koje svaki zaposlenik dijeli s još jednim cimerom.

”Odlična stvar kod ovog posla je što se uspije izaći u svaku luku pa stvarno vidiš svijeta. Gosti su vani pa onda na brodu nije potrebno toliko osoblja. Uz posao se stigne i zabaviti i uživati”, ispričao je Toni Glasu Slavonije.

Može se i uštedjeti

Kaže kako je uspio i uštedjeti nešto novca. ”Budući da nema troškova osim za osobnu higijenu, izlaske, piće ili cigarete, uspije se uštedjeti nešto novca”, pojasnio je ujedno navodeći i da je hrana na brodu raznolika te da čovjek nikako ne može ostati gladan.

Toni ističe kako Carnival kompanija ima nultu stopu tolerancije na drogu, nasilje, vrijeđanje na rasnoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi, nenošenje pločice s imenom, sukobljavanje s nadređenima i nepoštovanje pravila na brodu.

Žale se na najmanju sitnicu

”Na brodu nema keša, sve se plaća Carnival karticama na koje gosti uplaćuju novac kad dođu na brod. Gosti su 95 posto Amerikanci, očekuju vrhunsku uslugu i žale se i na najmanju sitnicu. Uglavnom je to srednji sloj građanstva, osim na brodovima koji su smješteni u New Yorku i Galvestonu u Teksasu – ti gosti su izrazito zahtjevni, žele da im skidaš zvijezde s neba i jako su bogati”, kaže Toni Slavica.